Bűnmegelőzés

2017.09.22. 11:20

Korábban sötétedik, nagyobb figyelmet kell fordítani a betörések elleni védelemre

Egyre korábban sötétedik, az ezzel kapcsolatos lakásbetörések megelőzésnek fontosságára és a védekezés módjaira hívta fel közleményben a figyelmet a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság.

TEOl, fotó: Shutterstock

Néhány nappal ezelőtt egy nagydorogi férfi tett feljelentést a rendőrségen, mert az esti órákban ismeretlen tettes a családi házának beszegelt hátsó ajtaját kifeszítette, majd onnan televíziót, gázpalackot és más műszaki cikkeket tulajdonított el. A bűncselekménnyel okozott kár közel 100 ezer forint.

Egyre inkább számolni kell a korai sötétedéssel, különösen az október 29-i őszi óraátállítást követően. Tolna megyében a családi házak sérelmére elkövetett betörések száma folyamatosan csökken, ennek ellenére a rendőrség kiemelt figyelmet fordít az ilyen bűncselekmények megelőzésére – tájékoztatott a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság. A korai sötétedés kedvező feltételeket biztosít a betörőknek, ezért kérik a lakosságot, hogy fogadják meg bűnmegelőzési tanácsaikat.

Nagyon fontos, hogy az ingatlan körüli kerítés jó állapotban legyen. Akkor nyújt védelmet, ha minimum 160 centiméter magas. Az udvari kaput mindig zárni kell, és nem szabad benne hagyni a kulcsot, ajánlatos azt biztonságos helyen tartani. Minden irányból legyen zárt az udvar. – Ne hagyja, hogy bárki észrevétlenül elbújhasson kertjében! Vágja vissza a sövényeket, bokrokat, fákat! A növényzet ne legyen magasabb 90 centiméternél, a fák lombja ne lógjon le 180 centiméter alá. Ha teheti, tartson házőrző ebet! – nyomatékosította a rendőrség közleményében.

Nehezíti az elkövetők dolgát, ha az ingatlan nyílászárói jó állapotban vannak, és a kültéri ajtót 5 pontos zárszerkezet, jó minőségű biztonsági zár védi. Lehet rajta többféle zár, biztonsági lánc, nyitásjelző, kémlelő. Az ingatlan ablakait is érdemes ellátni zárral, nyitásjelzővel, esetleg ráccsal. Persze ezek akkor jelentenek védelmet, ha mindig zárják őket, a kulcsokat pedig az ajtótól, az ablaktól távol tartják.

Nem lehet kihagyni a sorból a biztonsági berendezések, a riasztó, az időzített kapcsolós világítás, a mozgásérzékelő, a biztonsági kamera, az udvari világítás fontosságát sem. – A berendezések működését ellenőrizze gyakran, gondoskodjon a rendszeres karbantartásról. A riasztó kültéri egységét, valamint az egyéb biztonsági eszközöket jól látható, de nehezen hozzáférhető helyre szereltesse. – hangsúlyozzák a figyelemfelhívó anyagban a szakemberek, hozzátéve, hogy az ingatlan bejáratánál figyelmeztető jelzést lehet elhelyezni, a biztonsági berendezések aktiválását sem ajánlatos elfelejteni.

A melléképület, garázs biztonságáról is hasonlóképpen érdemes gondoskodni. A gépkocsit pedig mindig le kell zárni, akkor is, ha az udvaron, vagy a garázsban áll, és nem ajánlatos értéktárgyat benne hagyni.

Az ajánlás szerint nem jó ötlet nagyobb mennyiségű készpénzt, értékeket otthon tartani, ezekről érdemes listát vezetni és egyedi jelöléssel ellátni őket.

– Ha mégis betörnek az otthonába, azonnal tegyen bejelentést a rendőrségre a 112-es segélyhívó számon, és a nyomok biztosítása érdekében a lakáson kívül várja meg a rendőrök kiérkezését – zárja közleményét a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!