egészség

2017.10.07. 07:00

A bor nem csak a hangulatra, hanem a szívre is jó hatással van

A Szív Világnapját ünnepelték nemrégiben Dombóváron a Szívklub Egyesület szervezésében.

Hanol Erzsébet

A Szív Világszövetségének kezdeményezésére 2000 óta szeptember utolsó vasárnapja a Szív Világnapja. A Dombóvári Szívklub Egyesület ez alkalomból nagyszabású rendezvényt szervezett, amelyre a faddi, a nagyatádi és a pécsi Szív Egyesületektől is érkeztek vendégek, illetve több helyi civil szervezet is képviseltette magát – tudtuk meg Tóth Gábornétól, a dombóvári egyesület tagjától.

A Tinódi Házban összegyűlteket dr. Bereczki Mária Dombóvári Szent Lukács Kórház kardiológus főorvosa, a Dombóvári Szívklub Egyesület elnöke köszöntötte. Az intézmény zsúfolásig telt Majoros-termében egészségügyi előadások hangzottak el. Prof. dr. Szabados Sándor egyetemi tanár, a Pécsi Szívgyógyászati Klinika igazgatója a bor és az egészség kapcsolatáról beszélt. Mint mondta, a néphit szerint a bor életet hosszabbító, egészséges, vérszaporító, szívvédő, vidámító ital, és ezt a modern tudomány is igazolta. Lassítja a csontritkulást, javítja az emésztést, csökkenti a bőrgyulladást, nyugtat, oldja a lelki feszültséget, tágítja a szívereket, tágítja az érfalakat, javítja a szellemi éberséget. Dr. Szabados Sándor ugyanakkor azt hangsúlyozta, hogy nem élvezeti cikk gyanánt, hanem gyógyulást segítő termékként tanácsos bort inni. Napi 2-3 deciliter elfogyasztása jótékony hatással bír a szervezetre.

Dr. Bozóné Kegyes Réka a dohányzásról való leszokásról tartott előadást. Elmondta, hogy első lépéseként el kell dönteni, mikor akar a dohányos leszokni, egy hónapon belül, esetleg azonnal, és elgondolni azt, mit tud tenni. Érdemes kerülni a dohányzókat, és a dohányzásra kijelölt helyeket, az alkalmakat. Fontos, hogy otthon se legyen cigaretta. A család hozzáállása szintén lényeges, és ha sikerül a leszokás, legyen magára büszke az ember.

A mozgás szívbetegségek megelőzésében betöltött szerepe volt dr. Nagy Miklós háziorvos előadásának témája. Kifejtette, hogy az egészség többek között függ a veleszületett tulajdonságoktól, az életmódtól, a társadalmi és a természeti környezettől. Testmozgás hatására javul az izomzat és a szív vérellátása, a szívizomzat megerősödik, nagyobb teljesítményre képes, az egész szervezetre hatást fejt ki és súlycsökkenést eredményez. Mindemellett erősödik az immunrendszer és javul az ellenállóképesség.

Az orvos azt tanácsolta, hogy a mozgást már gyermekkorban, lehetőleg minél előbb érdemes elkezdeni. De persze soha nincs késő, és mindhalálig lehet sportolni. Ennek lehet helyszíne a lakás, de javasolt a gyaloglás, a kerékpározás, az úszás. Napi harminc perc mozgás ajánlott még időskorban is.

Végül hozzátette: nem kell kifogást keresni, a legnagyobb ellenség a lustaság.

 

A sport is szerephez jutott

Az érdeklődőknek lehetősége nyílt rá, hogy különböző szűrővizsgálatokon vegyenek részt, vércukor, vérnyomás, pulzus, testzsírmérés, mobil EKG állt rendelkezésre. Többen gyalogtúrára indultak, és a városban, valamint a Konda-patak völgyében tettek hosszú sétát. Eközben a művelődési ház előtt Frucht Ferenc vezetésével a senior táncosok tartottak bemutatót. Délután a sporté volt a főszerep. Asztalitenisz, darts, petangue játék várta az érdeklődőket, a Latin Fever zenés-táncos bemutatót tartott, végül zenés tornával mozgatta meg izmait a közönség. A Tinódi Ház aulájában a Dombóvári Szívklub Egyesület kiállításán fényképekkel, szövegekkel teli tablókon láthatta a közönség a klub 24 éves múltját, kirándulásait, országos eseményeken való részvételét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!