Ország-világ

2006.01.19. 16:27

Lebuktatta a rabruhája

A börtön mosodájából szökött meg szerda éjjel egy elítélt Budapesten. A rab, akit néhány órán belül megtaláltak, akár három évvel később szabadulhat akciója miatt.

BAMA

A mentősök buktatták le azt az elítéltet, aki a börtönből megszökve súlyosan megsérült. K. István három év hat hónapos börtönbüntetésének alig néhány hónapját töltötte le, amikor megszökött. A rablás miatt jogerősen elítélt 24 éves fiatalembert a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet III. számú objektumába rakták. A Venyige utcai börtön falain belül K. István a mosodában dolgozott. Innen szökött meg szerda éjjel, amikor épp éjszakai műszakban volt. A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságán (BVOP) azt nem árulták el, hogyan sikerült kereket oldania. Arra hivatkoztak, hogy nem akarnak tippeket adni a fogvatartottaknak. Az mindenesetre kiderült, hogy az elítélt egy kerítésről ugrott le. Úgy tudjuk, eltörte a lábát és a szögesdrót is megsebesítette. Ennek ellenére mintegy négy kilométert tett meg az intézettől. Egy szomszédos kerület lakótelepén azonban már nem bírta tovább, és odavánszorgott egy a közelben parkoló mentőautóhoz.

A Budapesti Rendőr-főkapitányságon (BRFK) megtudtuk, hogy a mentősök a „mákos” ruhája alapján rájöttek arra, hogy egy rab kér tőlük segítséget, ezért értesítették a rendőrséget. A kerületi járőrök perceken belül a helyszínre értek és K. István rövid időn belül ismét a rács mögött találta magát. Yazbekné Szabó Katalintól, a BVOP szóvivője elmondta: a sérült fogvatartott a mentőben és az intézetben is orvosi ellátást kapott.

K. István ellen a rendőrség fogolyszökés miatt indított eljárást – tájékoztatta lapunkat Kormos Endre, a BRFK sajtóügyeletese. A történtek miatt a fogvatartott három év hat hónapig terjedő börtönbüntetését akár további három év szabadságvesztéssel is megtoldhatják.

A susnyásba menekült a tolvaj a börtönből

Tavaly egyetlen fogolyszökés történt, júliusban a pálhalmai börtön egyik külső mezőgazdasági munkahelyéről tűnt el egy lopás miatt másfél évre elítélt férfi. Keresésére mintegy hetven büntetés-végrehajtási őr és tucatnyi rendőr indult. Az elítélt egy ideig bujkált a sűrű növényzetben, de rövid időn belül elfogták és visszavitték.

Egyre kevesebb a fogolyszökés

év, esetek száma, fogvatartott 2005 1 1 2004 7 8 2003 9 12 2002 7 9

2005 1 1

2004 7 8

2003 9 12

2002 7 9 -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában