Hamis vád

2024.04.16. 10:46

Eladta az autóját, de valótlanul azt állította, hogy nem kapta meg az árát

Azt állította a rendőröknek egy férfi, hogy nem kapta meg az eladott autója vételárát. A nyomozás során azonban kiderült, hogy hamisan vádolt meg egy másik személyt.

Révészné Hanol Erzsébet

Képünk illusztráció

Forrás: Shutterstock

Hamis vád bűntette miatt emelt vádat a Szekszárdi Járási Ügyészség egy 25 éves férfi ellen. Dr. Kiss Yvette, a Tolna Vármegyei Főügyészség sajtószóvivője elmondta, hogy a vádlott 2021. május 19-én tett telefonos bejelentést a rendőrségen, és valótlanul azt állította, hogy értékesítésre átadta az autóját egy név szerint megnevezett személynek, azt eladta, de a vételárral nem számolt el.

Állítását a kiérkező rendőrjárőr előtt is fenntartotta, és mivel az alkalmas volt a kisebb értékre elkövetett sikkasztás vétsége gyanújának megállapítására, nyomozást rendeltek el. A nyomozás során tett tanúvallomásában a vádlott feltárta a vád hamisságát és előadta, hogy valójában eladta a járművet az általa megnevezett férfinek, aki a vételárat megfizette, azaz bűncselekményt nem valósított meg.

A hamis vád bűntettének alapesetét a törvény három évig terjedő szabadságvesztéssel, míg minősített esetét, amikor a hamis vád alapján az érintett ellen büntetőeljárás is indul, egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni.

A törvény alapján azonban korlátlanul enyhíthető a hamis vád elkövetőjének büntetése, ha a vád hamisságát az alapügy befejezése előtt az eljáró hatóságnak feltárja. Erre is figyelemmel a büntetett előéletű vádlottal szemben a járási ügyészség közérdekű munka büntetés kiszabását szorgalmazza a Szekszárdi Járásbíróságnál.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában