Digitália

2024.01.22. 06:00

Belső dokumentum: gyerekeket zaklatnak a Facebookon és az Instagramon

A Meta saját céges dokumentumai szerint átlagosan napi százezer gyerek van kitéve szexuális zaklatásnak.

MW

Forrás: Shutterstock

A történet azzal kezdődött, hogy Raúl Torrez, az amerikai Új-Mexikó állam főügyésze 2023. december 5-én pert indított a Meta cég és vezérigazgatója, Mark Zuckerberg ellen. A főügyész azt állítja, hogy „a Meta közösségi hálózatai a gyermekek szexuális kizsákmányolásának helyszínévé váltak”. Raúl Torrez szerint a közösségi óriásvállalat platformjai „lehetővé teszi a felnőtteknek, hogy megtalálják a gyerekeket, üzenjenek nekik és zaklassák őket”.

A keresetlevél azt állítja, hogy a Meta „proaktívan szolgálta ki és irányította [gyermekek] figyelmét kirívó, szexuális tartalmú képekre az ajánlott felhasználókon és bejegyzéseken keresztül – még akkor is, ha a gyermek nem jelezte érdeklődését ilyen tartalom iránt”. A céget azzal is vádolják, hogy

olyan moderálatlan felhasználói csoportokat támogat, amelyek a gyermekek szexuális kizsákmányolására irányulnak.

„Az iroda nyomozói megállapították, hogy a gyermekeket kizsákmányoló tartalmak több mint tízszer elterjedtebbek a Facebookon és az Instagramon, mint a Pornhubon és az OnlyFansen” – ez is olvasható Raúl Torrez nyilatkozatában.

Válaszában a Meta tagadta a főügyész állításait, mondván, hogy a „szelektív idézetek és kivonatos dokumentumok használata hamisan ábrázolja munkánkat”.

A keresetre a Meta benyújtotta saját alkalmazottainak prezentációs anyagait és az alkalmazottak közötti kommunikációt összefoglaló dokumentumokat az új-mexikói főügyészségnek. „Biztonságos és életkoruknak megfelelő online élményt szeretnénk nyújtani a tizenéveseknek, hogy támogassuk őket és szüleiket” – írták.

A Meta által benyújtott dokumentumok azonban számos visszásságot lepleznek le.

Amikor 2020 júliusában belső kommunikáció során az egyik illetékes alkalmazottat megkérdezték, mit tesz az ilyen esetek megakadályozására, könnyedén „nulla lépésről” beszélt.

Figyelemre méltó, hogy Arturo Béjar, a Facebook volt műszaki igazgatója a Meta vezérigazgatójának is panaszkodott saját lánya aggasztó instagramos tapasztalatairól. Béjar tanúskodott az ügyben az amerikai kongresszus előtt is, ahol azt vallotta, hogy 16 éves lányát szexuálisan elcsábították az Instagramon keresztül. A volt alkalmazott állítólag jelentette a problémát feletteseinek, de felszólalását figyelmen kívül hagyták.

A Legfőbb Ügyészséghez benyújtották azokat a dokumentumokat is, amelyekből részletesen kiderül a „szexuális zaklatás, amelyet az Apple egyik vezetőjének 12 éves lánya szenvedett el az Instagramon”. Állítólag az Apple már azzal fenyegetőzött, hogy eltávolítja a Meta alkalmazását az App Store-ból.

Ellentmondásos a Metánál nemrég a magánélet védelmére bevezetett végpontok közötti titkosítás is, mert nem kívánt mellékhatásként megnehezíti a gyermekek zaklatóinak azonosítását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!