Vermer, Rembrandt, Manet

2018.04.03. 12:06

Könyv jelent meg a legendás bostoni műtárgylopásról

A tolvajok annak idején megkötözték a múzeum két biztonsági őrét, majd 81 percet töltöttek az intézményben.

Könyv jelent meg minden idők legnagyobb megoldatlan műtárgylopásáról, amely során 500 millió dollár (126 milliárd forint) értékben loptak el festményeket és egyéb műtárgyakat a bostoni Isabella Stewart Gardner Múzeumból.

A hétfőn megjelent Stolen című, 37 oldalas könyv az intézmény látogatóinak kérésére született meg, akik többet szerettek volna megtudni az 1990. március 18-án hajnalban ellopott 13 műtárgyról, amelyeket két rendőrnek öltözött férfi vitt el a múzeumból. Az ügyben senkit nem tartóztattak le, és máig ez maradt a történelem legnagyobb megoldatlan műtárgylopása.

A tolvajok annak idején megkötözték a múzeum két biztonsági őrét, majd 81 percet töltöttek az intézményben, mielőtt távoztak, egyebek között Vermeer A koncert, Rembrandt Vihar a Galileai-tengeren és Manet Chez Tortoni című festményével, valamint egy kínai serleggel és egy Napóleonhoz kötődő sasos dísszel.

A gazdagon illusztrált könyv minden egyes ellopott alkotás történetét bemutatja, valamint azokat a kiállítótermeket is, ahonnan a műveket elemelték.

„A könyv célja, hogy az ellopott műalkotások képeinek bemutatásával segítsen nekünk megőrizni ezeket a mesterműveket mindaddig, amíg meg nem ünnepelhetjük a visszatérésüket” – írta a könyv előszavában Peggy Fogelman, a múzeum igazgatója.

A könyvben a múzeum biztonsági főnökének, Anthony Amorénak az írása is helyet kapott, amelyben emlékezteti az olvasókat, hogy tízmillió dollár nyomravezetői díj jár annak, aki információval tud szolgálni a műalkotásokról.

Borítókép: AFP

Ezek is érdekelhetik