tollas új lakók

2021.07.09. 16:44

Színpompás madarakkal gyarapodott a Debreceni Állatkert

Egy nőstény szürkenyakú koronásdaru érkezett a Nagyerdőbe a hollandiai Vogelpark Avifauna madárparkból, és egy hím skarlát íbisz a németországi Dortmund állatkertjéből – közölte az állatkert vezetője csütörtökön.

Nagy Gergely Sándor tájékoztatása szerint a jövevények már birtokba vették új otthonukat: előbbi az Afrika-röpde szabadon bejárható külső voliere-t, utóbbi pedig a vörös pandák szomszédságában lévő társasröpdét, így a látogatók is megtekinthetik őket.

Az intézmény immár mindkét fajból két-két egyednek ad otthont, de a tervek szerint tovább bővül majd az állomány, és a debreceni szaporulatra is számítanak a közeljövőben

- magyarázta a szakember.

A szürkenyakú koronásdaru jellegzetes, aranyszínű bóbitájáról könnyen felismerhető
Fotó: Debreceni Állatkert

Hozzátette: az Ugandától és Kenyától Dél-Afrikáig elterülő mocsaras vidékeken őshonos szürkenyakú koronásdaru (Balearica regulorum) nevét jellegzetes, aranyszínű tollkoronájáról kapta, amely kecses alkatával, fehér szárnyfoltjával és hosszú nyaki dísztollaival együtt fenséges megjelenést kölcsönöz neki. Részben ennek köszönhetően Uganda nemzeti jelképeként tartják számon, és szerepel az ország címerében és zászlaján is.

A skarlát íbisz (Eudocimus ruber) Dél-Amerika trópusi partjainak környékén és a Karib-térségben fordul elő nagyobb, akár több ezer tagú kolóniákban. Érdekessége, hogy tollazata az elfogyasztott rákfélékben található karotinoidoknak köszönhetően nyeri el összetéveszthetetlen vörös színét nagyjából kétéves korra.

Élőhelyük elvesztése és vadászatuk miatt mindkét faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján, a szürkenyakú koronásdaru ráadásul veszélyeztetett besorolással – ismertette Nagy Gergely Sándor.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában