Megfékezték

2022.08.01. 11:10

Megállították a tűz terjedését a Ceské Svycarsko (Cseh Svájc) Nemzeti Parkban

A tűzoltóságnak sikerült a hét végén ellenőrzése alá vonni a nyugat-csehországi Ceské Svycarsko (Cseh Svájc) Nemzeti Parkban több mint egy hete pusztító erdőtűz egész területét –közölte Milan Rudolf, a cseh tűzoltóság regionális szóvivője hétfőn Ústí nad Labemben.

A szóvivő szerint az erdőtűz terjedése a hét végén megállt, a tűzoltóság megerősítette a műszaki eszközök bevetését, sikerült néhány helyen ideiglenes víztárolókat kialakítani és hétfőtől 150-nel 930-ra növelik a bevetett tűzoltók számát.

A tűzoltók nagyon nehéz terepen dolgoznak, a bevetett egységeket gyakran kell cserélni, ezért van szükség még több emberi erőre

 – mutatott rá a szóvivő.

Hrensko, 2022. július 25. Tûzoltók dolgoznak a lángok megfékezésén a csehországi Hrensko közelében fekvõ Ceske Svycarsko Nemzeti Parkban 2022. július 25-én. MTI/AP/CTK/Hajek Vojtech
Forrás: Hajek Vojtech

Roman Vyskocil, Ústí régió tűzoltóparancsnoka a közszolgálati televízióban hétfő délelőtt pontosította az erdőtűz által érintett területek nagyságát is.

Vyskocil szerint a tűz mintegy 1060 hektáron pusztította el az Nemzeti Parkot, a tűzoltóságot azonban jóval nagyobb területen, mintegy 3600 hektáron kellett bevetni, s ezt kellett ellenőrzés alá vonni. A hét végén ezt a bevetési területet sikerült 2860 hektárra mérsékelni.

A tűzoltóparancsnok azt mondta: a helyzet jelenleg stabilizáltnak tekinthető, az erdőtűz nem terjed tovább, s a tűzoltóság műszaki eszközök és emberi erők masszív bevetésével fokozatosan likvidálni akarja az összes tűzfészket.

A hagyományos technika masszív bevetése mellett a tűzoltásban eddig hat helikopter és öt repülőgép vett részt. A németek hétfőtől öt helikoptert küldenek a segítségünkre

 – mondta Milan Rudolf újságíróknak.

Az erdőtűz miatt a régió öt településéről mintegy 500 embert telepítettek ki. Két településre hétfőn visszatérhetnek az emberek, míg három továbbra is zárva van. Az elhagyott házakat a rendőrség és a tűzoltóság felügyeli.

A Hrensko cseh-német határátkelő és a nemzeti park is zárva van. 

Borítókép: Helikopterről ledobott tűzgátló anyaggal próbálják megfékezni a lángokat a csehországi Hrensko közelében fekvő Ceske Svycarsko Nemzeti Parkban 2022. július 25-én. Fotó: MTI/AP/CTK/Hajek Vojtech
 

Címkék#erdőtűz

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!