Életmód

2010.09.13. 09:28

Milyen szerelmes típus vagy?

A szerelem érzése nem ugyanazt jelenti mindenkinek. Míg az egyiknek játék, a másiknak szenvedély. Az izgalmas lutri pedig az, mikor illeszkedik egymásba két ember szerelem-kirakósa – ami hatféle szex-szerelem variációt rejt magában.

NANA.HU

Talán mindenkinek van személyes tapasztalata arról, amit már különböző kutatások is kimutattak, miszerint a szerelem mint élmény nem ugyanazt jelenti minden embernek. Míg egyesek fejjel ugranak az érzésbe és lubickolnak a szenvedélyben, mások inkább taktikáznak, kivárnak, vagy éppen a komoly kötődésre építenek a kezdetektől fogva. És ez a beállítottság rendre előkerül minden kapcsolatukban és próbálkozásukban. Ennek oka, hogy legtöbbünk többé-kevésbé beazonosítható valamilyen kategóriába, már ami a szerelemhez való viszonyát illeti.


John Lee pszichológus behatóan tanulmányozta a témát, mielőtt megalkotta volna elméletét. Véleménye szerint az emberek hat különböző kategóriába sorolhatók. Ezek közül három alapkategória, három pedig ezek kombinációjából jön létre. Az, hogy ki kivel akad össze, alapvetően meghatározhatja a kapcsolat tartósságát. És a szex milyenségét.


Eros, a szerelem istene

Az első alapkategória. Ide tartozik az, akinek a vére pezseg a szenvedélytől. Akinél az intimitás és a kapcsolat intenzitása lankadatlan, az minden bizonnyal ebbe a kategóriába sorolható. Talán épp ezért az egyik legkönnyebben felismerhető típus. Ő a hősszerelmes, a kedves és figyelmes, akinek hosszú idő múltán is szíveket lövell a tekintete. Eros nagy hangsúlyt fektet a romantikára. Olyan társat keres, aki partner számára ebben, igényli és viszonozza a hosszú távú perzselést.

Ludus, játék a mindene

A második csoport. Egyes emberek a szerelmet többnyire egy kellemes páros játéknak tekintik, amelynek célja a vágy felkeltése és a partner megtartása. Mindezért egy kis manipulációtól sem riadnak vissza, önös érdekeik pedig mindig előrébb valóak. Ettől függetlenül részt vehetnek teljes lényükkel egy párkapcsolatban, de a féltékenység gyakran felbukkan benne. A taktikázás nála része a játéknak. Olyan partner mellett lehet tartós a kapcsolata, aki belemegy a játékba, hiszen van olyan önfeláldozó, vagy van olyan talpraesett játékos mint ő.

Storge, az igaz barát

Harmadszor pedig van, akinek szerelembe esni lassú és fokozatos folyamat. Mielőtt a szívét adja valakinek, szeretné meg- és kiismerni – és ez időt vesz igénybe. Legtöbbször egy közeli barát vagy ismerős lesz az „áldozat”, esetleg egy kolléga, akivel nap mint nap összefutnak.

NANA.HU -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!