Nébih-vélemény

2018.08.26. 12:12

Tényleg meg kell mosni felhasználás előtt a citromot?

Mi történik, ha felületkezelt citromból limonádét készítünk? Kioldódhatnak-e italunkba a citrusok héjából a növényvédő szerek? Érdemes-e átmosni a citromokat fogyasztás előtt? – ezekre a kérdésre kereste a választ egy vizsgálat.

A kérdések megválaszolásához véletlenszerűen kiválasztott citromokon végeztek szermaradványméréseket, mosási kísérleteket és kioldódási vizsgálatot a Nébih szakemberei – ismerteti a mindmegette.hu gasztroportál.

Vegyszermaradványok

A citromok első lépésként teljes szűrővizsgálaton estek át. Mind a héjukban, mind a húsukban megmérték a növényvédőszer-maradék mennyiségét. Szerencsére egyik tételben sem volt határértéket meghaladó mennyiségben szermaradvány.

Mosás

A következő lépésként három különböző mosási fázison estek át a citromok: sima vizes lemosáson, mosogatószeres dörzsölésen és almaecetes áztatáson. Hatékonyság szempontjából elmondható, hogy nincs jelentős különbség az egyes technológiák között. Általános jó tanács, hogy fogyasztása előtt otthon is érdemes mindig alaposan lemosni a friss gyümölcsöket és zöldségeket.

A vendéglátóhelyeken egyébként külön előírás vonatkozik a gyümölcs- és zöldségfeldolgozásra. A romlásra gyanús vagy roncsolt termékeket ki kell válogatni, majd áztatással, folyó vizes öblítéssel, végül csepegtetéssel zárul az előkészítés.

Kioldódási vizsgálat

A kioldódási vizsgálat négy különböző közegben (sima és szénsavas vízben, kólában, valamint alkoholos italban), három időtartamban (20 perc, 1 és 24 óra) történt. Az eredményei azt mutatják, a kioldódás olyan csekély, hogy az akut kockázat eléréséhez legalább 75 liter limonádét kellene elfogyasztanunk egyetlen nap alatt. Ugyanakkor hosszú távon természetesen továbbra is fontos szempont a mértékletesség.

Négy tipp a tökéletes limonádéhoz

 • Csak olyan citromot vásároljunk, amelynek jelölésén szerepel a származási hely, a forgalmazó és a kezelés módja.
 • Előkészítésnél ügyeljünk a környezet tisztaságára, a személyi higiéniára.
 • Az italhoz jó minőségű csapvizet vagy ásványvizet használjunk.
 • A gyümölcsöket és fűszernövényeket csak alapos lemosás és lecsepegtetés után használjuk fel.
 • Borítókép: Shutterstock

  Ezek is érdekelhetik

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

  Rovatunkból ajánljuk

  További hírek a témában