Tehetségkutató

2024.04.30. 13:42

Szekszárdi és tolnai iskolások a keszthelyi Helikon versenyen

A szekszárdi Tücsök Zenés Színpad tagjai két szekszárdi és egy tolnai iskolából vettek részt a keszthelyi Helikon egyfordulós tehetségkutató versenyen, a Helikoni Ünnepségek 2024 részeként.

Brunner Mónika

A Tolna vármegyei tehetségek szép sikert értek el a keszthelyi tehetségkutatón (Fotó: Facebook/Béresné Kollár Éva)

A Szekszárdi Garay János Gimnázium, a Szekszárdi I. Béla Gimnázium és a Tolnai Szent István Katolikus Gimnázium tanulói képviselték Tolna vármegyét a keszthelyi Helikon egyfordulós tehetségkutató versenyen idén április végén a Helikoni ünnepségek részeként. A tehetségek szakértő zsűrik előtt mérték össze tudásukat több művészeti kategóriában. Minden kategóriában iskolánként egy nevezést fogadtak el, kivéve a komolyzenei kategóriákat – itt iskolánként maximum hármat.

Szekszárdi művészeti vezető

A diákokat az oktatási intézmények nevezték, Tolna vármegyében a három iskola külsős felkészítő tanárként Béresné Kollár Évát, a szekszárdi Tücsök Zenész Színpad művészeti vezetőjét kérték fel. 

– A Helikon tehetségkutató az egyetlen, ahová az iskolák nevezik a tanulókat. Engem külsős felkészítő tanárként kértek fel. Mivel minden iskolából minden műfajban csak egy produkciót nevezhettünk, így nagyon meg kellett válogatni, hogy kik azok, aki eséllyel indulnak a megmérettetésen – mondta lapunknak Béresné Kollár Éva. 

Négy produkcióval neveztek

A versenyen Tolna vármegyéből a szekszárdi Tücsök Zenés Színpadosok négy produkcióval neveztek. A Szekszárdi Garay János Gimnázium énekes formációja, a Swing Girls, Papp Kamilla, Takács Lilla és Weisz Lilla aranyérmes lett. Swing dalokat énekeltek, mixösszeállítást adtak elő. Az I. Béla Gimnázum tanulója, Gyarmati Jázmin ezüstérmet szerzett Whitney Houston: One moment in time című dalával. A Szekszárdi Garay János Gimnázium tanulója Weisz Lilla és  Tolnai Szent István Katolikus Gimnázium tanulói Bali Emma külön-külön bronz érmet nyert szóló kategóriában. Weisz Lilla Jewel: Foolish games című dalával, Bali Emma pedig a Hairspray musical: Good morning Baltimore című dalrészletével nyert. 

Hálásak a zsűri tanácsaiért 

Béresné Kollár Éva hozzátette, hogy a Helikon verseny szóló kategóriájában például közel száznegyvenen versenyeztek, és a versenyzők csak egyharmada kapott bármilyen minősítést. Hálásak voltak a zsűri hasznos tanácsaiért, közülük kiemelte Bakó Gábor koreográfus-tánctanárt és Wolf Kati énekesnőt. 

Mind elmondta, a náluk tanuló tehetséges diákok egy része készül csak előadói pályájára, a Szekszárdi Zenés Színpad tehetségeit arra nevelik, hogy ha egyértelmű is a pályaorientáltságuk, legyen egy civil szakmájuk, hogy két lábon tudjanak állni az életben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában