Vakáció

2019.07.28. 22:21

A gyermek igényei a legfontosabbak a nyári tábor kiválasztásakor

A nyári táborok kiválasztásakor a gyermeket kell megkérdezni elsőként, az igényeihez igazodva kell dönteni – mondta Földi Rita klinikai szakpszichológus vasárnap egy tévés beszélgetésben.

Maroslele, 2015. július 21. A 1515. számú Gróf Széchényi Miklós cserkészcsapat nomád cserkésztáborának résztvevõi eveznek a Maroson Maroslele közelében 2015. július 21-én. A cserkészcsapat tagjai öt napot teljesen nomád körülmények között töltenek el egy szigeten a Maroson. MTI Fotó: Rosta Tibor

Forrás: MTI

Fotó: Rosta Tibor

A szakember szerint figyelembe kell venni többek között azt, hogy mit szeret a gyermek csinálni, kikkel érzi jól magát, és igényli-e már a táborozást. A szülői túlgondoskodás elszakadáskor szorongást válthat ki, ilyen esetben ottalvós tábor helyett érdemes olyat választani, ahonnan haza lehet jönni a nap végén – figyelmeztetett a szakember az M1 csatorna műsorában.

Tapasztalatai alapján a pszichológus azt mondta: általában 10 éves kor után lehet elkezdeni a táboroztatást, de az önállóságtól és a szociális érettségtől függően 8-9 éveseknél is meg lehet próbálni. A visszahúzódóbbaknak az érdeklődésükhöz igazodó programokat javasolt, mivel ez megkönnyíti a beilleszkedésüket.

Földi Rita szerint a mozgásigény is döntő szempont, ám – mint fogalmazott – nem mindegy, hogy valaki az alaptermészetéből fakadóan nem olyan aktív, mint a társai, vagy csupán azért, mert még soha nem volt sikerélménye a mozgásban.

A szakpszichológus a táborozást elsősorban azért javasolja, mivel egy jól kiválasztott program nem csupán élményekkel gazdagít, de fejleszti a szociális készségeket is. A táborok szabályrendszerei az iskolainál kevésbé kötöttek, ezért a gyermekeket korábban nem látott élethelyzetekkel gazdagíthatják – hangsúlyozta.

Borítókép: Egy nomád cserkésztábor résztvevői csónakban eveznek a Maroson

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!