Járvány nincs

2023.01.26. 07:00

Az influenza csendesen halad, ám nem szabad félvállról venni

A lapunk által megkérdezett két település háziorvosai az influenzával kapcsolatban ismertették, hogy járvány nincsen, inkább influenzaszerű megbetegedésekkel találkoznak, ám nem tömegével. Az erre az időszakra jellemző tünetek dominálnak, koronavírusos beteg csak elenyésző számban fordul elő.

Brunner Mónika

Érdemes komolyan venni minden influenzaszerű tünetet (Illusztráció: Shutterstock)

Senki nem szeret tüsszögni, érezni, ahogy kapar a torka, majd szenvedni egy-egy rátörő köhögési rohamtól. Már a kezdeti tünetekkel érdemes tehát az orvoshoz fordulni. 

Dombóváron dr. Jóházi Erika, a III. számú háziorvosi körzet orvosa lapunknak elmondta, hogy náluk évek óta nem volt influenzajárvány, a jelenlegi időszakban egy-két influenzaszerű megbetegedéssel találkoztak, légúti, köhögéssel kapcsolatos problémákkal, torokfájásokkal.  

– A múlt héten két influenza elleni védőoltást adtunk be, ezen a héten egyet. Még mindig érdemes kérni a védőoltást, ám tapasztalataink szerint azt általában ugyanazok az emberek igénylik, és új embereket nehezen tudunk meggyőzni – tette hozzá. A koronavírussal kapcsolatban ismertette, hogy múlt héten két tesztet végeztek el koronára, ezek negatívak voltak. Koronás megbetegedéssel nem igazán találkoznak, legutóbb a múlt év karácsonya előtt volt egy-két koronás betegük. 

Elmondta, hogy Dombóváron jellemzően a vegyes körzetekben sem nagyon oltják a gyerekeket influenza ellen, mert a szüleik ezt nem kérik. A családi megbetegedésekkel kapcsolatban elmondta, hogy amennyiben a gyermek bármilyen légúti megbetegedést hazavisz, és az végigsöpör a családon, akkor az a felnőtteket jobban megviseli, mint a kicsiket. Hozzátette: Dombóváron különbözőképp zajlanak a gyermek és felnőtt megbetegedések, a közös vegyes rendelések során többször tapasztalták, hogy míg a gyermekváró tele volt kis betegekkel, addig a felnőtt betegek száma elenyésző volt. 

Dr. Schranz Róbert a Szekszárd 8. számú felnőtt háziorvosi körzetének orvosa lapunknak elmondta, hogy náluk sincs influenzajárvány, ám ahogy a többi időszakban, most is mindig előfordulnak légúti megbetegedések, azonban nem tömegével. Hetente negyven-ötven betegük van influenzaszerű tünetekkel, valamint a különböző vírusok miatti kórképekkel, hörghurut és arcüreggyulladás szövődményekkel. – Influenza ellen még van oltás, érdemes oltatni – tette hozzá. 

Elmondta, hogy az influenzaszerű megbetegedésekből való kigyógyuláshoz minimum három-négy napra van szüksége az emberi szervezetnek, és általában egy hét a gyógyulási idő. A szövődmények ennél lassabban gyógyulnak, de hála Istennek nem gyakran fordulnak elő. 

A koronavírussal kapcsolatban elmondta, hogy az orvosok ránézésre nem tudják megmondani, hogy a beteg koronavírusos-e, annak megállapításához tesztre van szükség. Az elmúlt időszakban nem találkoztak koronavírusos megbetegedéssel. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!