Hűsító édesség

2023.07.14. 18:00

Átlagosan ötven nyalásra van szükség

Kánikulában a fagylalt az egyik legjobb döntés, hiszen rengeteg ízből lehet választani, ha valaki egy kis hűsítő desszertre vágyik. A jeges nyalánkságról a Mindmegette.hu szedett össze néhány érdekességet. Ezekből szemeztünk mi is.

Révészné Hanol Erzsébet

Mint írják, az, hogy mennyi idő alatt tüntet el valaki egy gombóc fagyit, több mindentől függ. Például a fagylalt típusától, a hőmérséklettől és a fagyievés módjától is. Ám valaki vette a fáradtságot, és megállapította, hogy szobahőmérsékleten átlagosan ötven nyalásra van szükség ahhoz, hogy elfogyjon egy gombóc fagyi. A csoki és a vanília egyaránt alapíznek számít, de mint kiderült, a vanília fagyi a legnépszerűbb. Ennek az oka valószínűleg az, hogy nem túl tömény, viszont kellően édes és semleges ahhoz, hogy sokak ízlésének megfeleljen. Ám a csokoládés ízesítés volt előbb, mivel a vaníliához nehezebb volt hozzájutni. Nem hiába, az 1700-as évek Amerikájában az emberek a fagylaltot a gazdagsággal járó kiváltságnak tekintették, hiszen ritka és drága csemege volt. Napjainkra azonban igencsak elterjedt desszertté vált a tengerentúlon a fagyi, és a legtöbb amerikai alapélelmiszernek tekinti. 

A kép illusztráció.

A háztartások 90 százalékban mindig van egy dobozzal a hűtőben. Ezek után az sem meglepő, hogy az Egyesült Államokban fogy a legtöbb fagylalt, a második legnagyobb fogyasztó a világ másik felén található Ausztrália, míg a harmadik egy hűvös, északi ország, Norvégia.

Az, hogy kinek köszönhető a fagylalt feltalálása, rejtély. Valószínűleg többen egymástól függetlenül felfedezték a jeges csemege ötletét. A legkorábbi feljegyzések Nero császár idejéből valók. Úgy tudni, imádta a hó, a méz és a gyümölcsök keverékét. Könnyű textúrája pedig annak köszönhető, hogy a fagylalt térfogatának 50 százaléka levegő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!