Digitális világ

2017.09.05. 12:40

Az olvasni tanulásban is segít az új magyar mobilos mesealkalmazás

Folyamatos vita tárgya, hogy jó ötlet-e a gyerek kezébe táblagépet vagy okostelefont adni. Ha pedig sikerülne is eldönteni a kérdést, újabb dilemmáink támadnak: mikor, mennyi ideig és mit nézhessen ezeken a kütyükön a gyerek?

A legtöbb szülő egyetért abban, hogy egy tablet könnyebbé teheti a gyerek életét – és persze a szülőét is – egy hosszú kocsiúton vagy az orvosi rendelőben. Ám érdemes értelmes, a képességeket fejlesztő, tanulást segítő alkalmazásokat is telepíteni, mert a jól megválasztott, minőségi, „hasznos” játékok — jól adagolva — nagyot lendíthetnek kicsinyünk kibontakozó képességein. Ilyen egy új magyar olvasássegítő alkalmazás is.

A BOOKR Kids Mesetár támogatja az olvasás készségszintű megerősítését és a szövegértő olvasás elsajátítását is – derült ki a Szegedi Tudományegyetem Művészettel az Oktatásért Kutatócsoportjának kutatási eredményeiből.

A digitális mesetárban több mint 200 interaktív mesekönyv található, ezek a szépirodalmi, illetve az oktatási kánon részét képező papíralapú könyvek digitális verziói. A mesék gazdagon animáltak, kikapcsolható hangos felolvasás tartozik hozzájuk, valamint olyan képességfejlesztő játékok, amelyek támogatják a szövegértést, a helyes kiejtést és a helyesírást is. Így új köntösben jelennek meg olyan klasszikus és modern művek, mint a Vuk, a Vackor, a Janikovszky-mesék vagy A kiskakas gyémánt félkrajcárja.

Részlet Borbáth Péter Sündör és Niru című meséjéből egy táblagép képernyőjén

A magyar fejlesztés abban segít, hogy a kisgyermekek ne szakadjanak el a klasszikusnak számító történetmeséléstől, történethallgatástól és az olvasástól, hanem a digitális térben, az ő terepükön ismerkedjenek meg a mesék varázslatos világával.

A bevezetőben említett vitát pedig talán úgy zárhatnánk le: mindegy, hogy min, csak olvassanak a gyerekek!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!