időjárás

2019.06.12. 14:00

Hirtelen érkezett meg idén a kánikula

Egész májusban vártuk a meleget, ami június 7-e körül érkezett meg, elképesztő intenzitással. Nem adott lehetőséget arra, hogy hozzászokjunk, egyik napról a másikra váltott át a hűvösebb idő a kánikulára. Figyelmeztető előrejelzést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat amiatt, hogy az ország nagy részén a napi középhőmérséklet meghaladja a 25 fokot. Vagyis éjszakára sem hűl le a levegő.

Mauthner Ilona

Fotó: Molnár Gyula

Reggel nyolc óra előtt Szekszárdon – amikor mindenki igyekezett a munkahelyére, iskolába, óvodába – 25 fokot mutatott a hőmérő, pár órával később már 32 fokot. Fiatalok, gyerekek, idősebbek arról panaszkodtak, hogy a napon nagyon nehéz elviselni a meleget, még az utcán közlekedve is.

Természetesen vannak akik erre az időre vártak, végre lehet strandolni, napozni. A szakemberek arra hívják fel a figyelmet, napozni csak árnyékban, a délelőtti órákban, vagy késő délután szabad. Könnyen feléghet az ember, és annak komoly következményei lehetnek akár évekkel később is.

A hirtelen időjárás-változást a kisgyermekek, az idősek és a betegek viselik a legnehezebben, de még az egészségesek is megérzik.

Kocsis Józsefné 78 éves, Szekszárdon egy társasházban lakik egyedül. A bevásárlást eddig valahogyan megoldotta, de ez a hőség – mint mondta – alaposan kikészíti. Aludni is nehezen tud, pedig a lakás minden ablaka nyitva van éjszaka, a napot lehúzott redőnyök mellett tölti, ám így is harminc fokos a hőmérséklet odabent. Pedig a főzést is leegyszerűsítette. Arra nagyon figyel, hogy legalább két liternyi folyadékot – teát, limonádét, vizet – ­igyon. Naponta kétszer is megméri a vérnyomását, mert arra szed gyógyszert.

Az idén először érezzük azt, hogy szinte elviselhetetlen a meleg, főleg a napon. A híradások is mind azzal kezdődnek, hogy a forróság rendkívüli, de vajon tényleg így van, vagy inkább csak megtréfál bennünket a sok információ?

Dr. Vörös Géza agrárszakmérnök évek óta feljegyzi az időjárási eseményeket. Június közepén valóban szokatlan, hogy egymást követik a hőségnapok, de mint mondta, nem rendkívüli, 2007-ben júniusban például tizenhat hőségnapot jegyeztek fel, vagyis a hőmérséklet meghaladta a 35 fokot. A nyár jelentős része csak ezután jön, hasonló kánikulára számítunk júliusban és augusztusban is. Az előrejelzések szerint július közepén lesz egy pár napos lehűlés és augusztus végén.

Óvatosság és megfontoltság, ezt tanácsolta dr. Józan-Jilling Mihály kardiológus főorvos. Aki beteg és gyógyszert is szed, az ilyenkor a szokottnál is jobban figyeljen magára, a gyógyszereit pontosan vegye be, sok folyadékot igyon, kerülje az utcán való tartózkodást a nagy melegben. A szívbetegek, vérnyomásproblémákkal küzdők csak annyi tehetnek, amit kényelmesen megoldanak.

Az egészséges embereket is megviseli a hőség, hirtelen szédülés, gyorsabb szívverés jelzi, hogy pihenni kell, és több folyadékot inni. Ahogy hozzászokunk a hőséghez, a közérzetünk jobb lesz, bár a napon akkor sem tanácsos sokat tartózkodni. A frontok betörése, az időjárás hirtelen változása okoz ismét több rosszullétet, szívritmuszavart, esetleg infarktust, mondta a főorvos. Erre legközelebb e hét végén, illetve a jövő hét elején lehet számítani.

Levéltetvek, darazsak, hangyák

Nem elég a meleg, még a rovarokkal is gondunk van. Tíz napja a levéltetvek árasztották el a megyét, ott vannak az utcán, az udvarban, az autó szélvédőjén. Dr. Vörös Géza, rovartanban jártas növényvédő szakember kérdésünkre elmondta, valóban a szokottnál több az ízeltlábú, ennek több oka is van. Egyrészt a párás, meleg idő kedvez nekik, másrészt olyan rovarok is megjelentek nálunk, melyek eddig nem voltak itt jellemzőek. Érkeznek gyümölcsök és zöldségek Afrikából, Dél-Amerikából, Ázsiából, és velük együtt például a pettyes hátú muslica, vagy az amerikai fehér medvelepke. Idén nagyon sok a darázs és a lódarázs is, mindkettő csípése nagyon kellemetlen, főleg annak, aki allergiás rá. Hangyákból is több van a szokottnál. A vegyszeres védekezés sem jó megoldás, mert azzal ártanának a gazdálkodók a méheknek is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában