Világbajnokság, A-csoport

2022.11.25. 16:06

A történelmi katari vb-gól ellenére Szenegál továbbjutási reménye maradt életben

Megszerezte első világbajnoki gólját a házigazda Katar, de a Szenegál elleni vereségével szinte biztos, hogy a csoportkör jelenti számára a tündérmese végét.

B. S.

Abdelkarim Hasszan (bordó mezben) védő létére a katariak egyik legveszélyesebb játékosa volt

Fotó: AFP

Történelmi mérkőzést rendeztek a dohai al-Tumama Stadionban, merthogy olyanra még nem volt példa, hogy a regnáló Ázsia-bajnok és Afrika-kupa-győztes világbajnokságon csapjon össze. Erre még Gianni Infantino is kilátogatott, a nemzetközi szövetség (FIFA) első embere pedig azt láthatta, hogy a meccs első félideje kifejezetten eseménydúsra sikeredett. 

Ebben a katari védelem vitte a prímet, az első mérkőzésen padozó Mesaal Barsem többször sem volt a helyzet magaslatán a 16-oson kívüli kalandozásai során. Azok viszont még megtorlatlanul maradtak, de elmaradt a másik oldalon egy jogosnak ítélt büntető is . Habár a házigazda sokkal többet mutatott, mint az ecuadoriak elleni nyitómérkőzésen, egy hatalmas védelmi hibát kihasználva az al-Szadd kapusa is kiszolgáltatott helyzetbe került.

A világ élvonalától jócskán elmaradó katariak a második félidő elején máris kétgólos hátrányba kerültek. Mindent elmondott a produkciójukról, hogy hatvan percig a tizenegyest (nem) kiharcoló Afif mellett a belső védő, Abdelkarim volt a legveszélyesebb játékosuk. A szenegáliak biztosnak hitt előnnyel átadták vendéglátójuknak a kezdeményezést, ami kisebb fordulatot hozott a meccsbe. 

A hollandok elleni mérkőzés negatív hőse, Édouard Mendy kapus hatalmas bravúrjai ellenére sikerült a szépítés, Katar első vb-góljával viszont nem jött az első pont, sőt a végén az afrikaiak visszaállították a kétgólos különbséget. Ezzel szinte eldőlt, hogy a házigazda számára a csoportkör után véget ér a tündérmese.

A-csoport, 2. forduló
Katar–Szenegál 1–3 (0–1)
Doha, al-Tumama Stadion. V.: M. Lahoz (spanyol)
Katar: Barsem – Pedro (Vad, 83.), Mohammad, Huhi, Hasszan, Ahmed (Szalman, 83.) – al-Hajdosz (Hatem, 69.), Budiaf (Muntari, 74.), Madibo – Ali, Afif. Szövetségi kapitány: Felix Sánchez
Szenegál: É. Mendy – Sabaly, Koulibaly, Jakobs (Pape Cissé, 78.) , A. Diallo – Gueye, N. Mendy (Pape Sarr, 78.) – Diatta (Ciss, 64.), Diédhiou (Dieng, 74.), I. Sarr (Ndiaye, 74.) – B. Dia. Szövetségi kapitány: Aliou Cissé
Gólszerzők: Muntari (78.), illetve B. Dia (41.), Diédhiou (45.), Dieng (83.)

Statisztika

45

Labdabirtoklás

55

10

Kapura lövés

12

3

Kaput eltalált lövés

4

6

Szöglet

7

421

Összes passz

515

351

Sikeres passz

447

 

 

Címkék#katari vb

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!