Ország-világ

2006.04.17. 19:51

Rekordot döntött a Tisza Szegednél

Rekord vízszintet hozott a Húsvét hétfő a szegedieknek. A Tisza tegnap reggel már 4 centiméterrel meghaladta az eddigi legmagasabb, 1970-ben mért 960 centiméteres vízszintet.

B. B.

Szegeden hét közepére várják a tetőzést, ekkor 980 centisre duzzadhat a szőke folyó. Szolnoknál ma a 10 métert is meghaladhatja a víz mélysége, Kunszentmártonnál akár 40 centiméterrel is.

A szegedi polgármester, Botka László szerint a gátak stabilak, de nagy kihívás, hogy akár május közepéig-végéig is rendkívül magas maradhat a vízszint. Lassítja a tiszai árhullám levonulását, hogy ismét áradnak a Körösök és Szerbiában továbbra is magas a Duna vízszintje.

Magyarország területének közel 13 százaléka, mintegy 12 ezer négyzetkilométer van az áradó folyók vízszintje alatt – közölte az Országos Műszaki Irányító Törzs vezetője. Korompay András elmondta: összesen 2166 kilométeren van készültség, 716 kilométeren rendkívüli. Eddig már több mint 5 millió homokzsákot építettek be a gátak megerősítésére. Ez a szám a következő napokban rohamosan emelkedni fog a szolnoki és szegedi védekezési munkálatok miatt.

A tiszai árvíz miatt továbbra is 30-60 perces késésre kell számítani a Budapest-Szolnok-Nyíregyháza-Debrecen, illetve Budapest-Szolnok-Békéscsaba-Lőkösháza vasútvonalon, egyes városok között autóbuszok szállítják az utasokat ahhoz az állomáshoz, ahonnan ismét vonatra szállhatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában