Gazdaság

2007.12.10. 15:03

Atomerőmű: kész a bővítési terv

Huszonöt esztendeje kezdte meg működését az atomerőmű 1. blokkja. A jeles évforduló alkalmával ünnepséget tartottak Pakson. Kocsis István, a Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatója kijelentette: hamarosan a kormány elé kerül a bővítésről készült elemzés.

R. G.

Kovács József vezérigazgató megnyitó beszédében hangsúlyozta: a hazai ipartörténet egyik legjelentősebb eseménye történt 1982. december 28-án nem sokkal éjfél után az 1-es blokki vezérlőben. Felidézte az 1969-es fordulatot, amikor a VVR 230-as blokk megépítése helyett a korszerűbb 213-as típus mellett döntöttek az akkori építők. – Ennek a döntésnek köszönhető, hogy a paksi atomerőmű ma is áll és termel – mondta el a vezérigazgató. 
Az erőmű jelentőségét méltatta az atomenergetika fejlődésében Szabó Benjámin, a beruházás akkori kormánybiztosa.
Pónya József felevelenítette: az első évben már 2,5 milliárd kilowattórát termelt az erőmű, ami akkoriban a magyar villamos energiarendszer 10 százalékát jelentette. A Paksi Atomerőmű Vállalat nyugalmazott vezérigazgatója figyelmeztetett arra, hogy a beruházás megkezdése előtt a szakembereket modern erőművekbe kell küldeni, hogy minél jobban felkészülhessenek a nagy feladatra.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!