Gazdaság

2008.12.15. 13:18

A 900 milliós ajánlat nyert Tolnán

Egyhangú döntéssel a bólyi Délvíz Zrt. nettó kilencszázegy-millió forintos ajánlata nyert a Tolna, Fadd, Bogyiszló és Fácánkert vízi közműinek koncessziós üzemeltetésére kiírt pályázaton.

Steinbach Zsolt

Az eredményt sajtótájékoztatón jelentették be a tolnai városházán.
Dr. Sümegi Zoltán, Tolna polgármestere elmondta: a négy település vízi közműinek 35 éven át történő üzemeltetéséért a Tolna Vízmű Kft. nettó 720 milliós koncessziós díjat ajánlott, a Szekszárdi Vízmű Kft. 750 milliót, a Délvíz Zrt. pedig 901 milliót. A nyertes cég az egyösszegű koncessziós díj mellett évente jelentős, az első évben 42 milliós eszközhasználati díjat is fizet. Ezt az összeget a hálózat korszerűsítésére kell fordítani. A koncessziós üzemeltetés áprilisban kezdődik. Ekkortól kb. 20 százalékkal magasabb vízdíjak lépnek életbe: a víz és a szennyvíz díj is bruttó 336 forint lesz. Mint azt dr. Bogdán Zsolt koncessziós szakértő elmondta: ez a tarifa egyáltalán nem kirívó az országban. Schumann Róbert, a Délvíz Zrt. vezérigazgatója közölte: a díjak évente az energia árak, a minimálbér és az infláció alakulásának átlagában változnak majd.


Fülöp János, Fadd polgármestere kiemelte: a koncesszióba adás lehetővé teszi, hogy a politikát kivonják a vízmű üzemeltetésből és tiszta viszonyokat teremtsenek.
Tóth István, Bogyiszló első embere arra mutatott rá, hogy a tolnai vízműben az önkormányzati tulajdonosok mellett az utóbbi időben a vízmű üzemeltetést megszerezni kívánó befektetők is megjelentek. Így hosszú távon a közös cégnek nem lett volna jövője.
Orbán Zsolt, Fácánkert polgármestere kiemelte, hogy a koncessziós díj fedezetet biztosít  fejlesztési pályázatok önrészére.
Dr. Sümegi Zoltán hangsúlyozta: a lakosság a magasabb vízdíjakban befizetett hozzájárulását az önkormányzat az utolsó fillérig a lakosság céljaira forgatja vissza. Mint mondta, ez a tisztességes közteherviselés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!