Gazdaság

2009.02.16. 18:28

Vita nélkül elfogadták a költségvetést

Nincs szégyenkeznivalónk a város idei költségvetése miatt – véli Tolna polgármestere. Alább a település pénzügyi tervének néhány részletét is bemutatjuk.

Steinbach Zsolt

Korrekt, reális, tartható, végrehajtható. Ezekkel a jelzőkkel minősítették a város idei költségvetését a hozzászólók a múlt heti testületi ülésen. A büdzsé a tavalyihoz hasonlóan idén is nullszaldós, az elmúlt évhez hasonlóan idén is vita nélkül fogadták el, egy tartózkodó szavazat mellett. A múlt heti ülésen egy ellenzéki képviselő vett részt.

Dr. Sümegi Zoltán kiemelte: ha nem történik valami váratlan katasztrófa, és marad a mostani állami költségvetés, a város tisztességesen el tudja látni feladatait, és új távlatokat nyitó fejlesztéseket is kezdhet.
Pirgi József, a pénzügyi bizottság elnöke szerint a küszöbönálló, színvonalugrást eredményező beruházások nyomán (pl. Árpád utca-Hősök tere rendezése) Tolna végre európai kisvárosokhoz lesz mérhető.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Elfogadták a költségvetést Tolnán
[/caption]
Az utóbbi időszak legnagyobb horderejű döntése volt 2007-ben az 1,8 milliárd forintos kötvénykibocsátás. Az öt éves türelmi idejű kötvény után idén mintegy 60 millió forint kamatot kell fizetni. A kötvény nagyobb részét lekötötték, amelyből 130 millió forint kamatbevétel várható. A különbözet tehát hetven millió plusz.
A költségvetés a bevételek között számol egyebek mellett a vízmű koncesszióból várható 573 milliós, a lőtér eladásából tervezett 80 milliós, a Hősök terei óvoda épület értékesítéséből származó 60 milliós bevételre is.

A működési kiadások minden városi intézménynél a tavalyival lényegében megegyezően alakulnak. Kivétel a polgármesteri hivatalt, ahol közel 30 millióval nagyobb személyi kiadást terveztek. Bogdán Sándor pénzügyi osztályvezető elmondta: a magasabb összegben benne van az idei közfoglalkoztatási program mintegy ötvenmillió forintos személyi költsége és járuléka is, amelynek keretében három hónapig háromszáz munkanélküli foglalkoztatását kell megoldani. Az intézményekben egyébként nem lesz elbocsátás.

A beruházások között 400 millió forinttal szerepel a Bartók utcai iskolaépítés és az előző évről áthúzódó útépítések és útfelújítások hetvenmilliós költsége is. Idén a tavalyihoz képest közel negyvenmillióval több juthat városgazdálkodási feladatokra, a közfoglalkoztatással együtt.  Parkfenntartásra mintegy tízmillióval, út- és járdafelújításra kb. 7 millióval többet lehet majd fordítani.

Szociális célokra idén mintegy 150 millió forintot terveznek költeni, ami 18 millióval kevesebb, mint tavaly. Ebben a tételben azonban nem szerepel a közfoglalkoztatás, amelyben a résztvevők segély helyett a három hónapos foglalkoztatás alatt munkabért kapnak.
A büdzsében 15 milliós általános tartalék, 42 milliós működési tartalék szerepel. Utóbbiban többek között benne van a köztisztviselők illetménykiegészítése (10,7 millió), a sportegyesületek támogatása (8 millió) és a különböző közcélokra felhasználható polgármesteri keret (13 millió).

A felhalmozási céltartalékban elkülönítették a Hősök tere-Árpád utca fejlesztésére elnyert pályázati támogatás önerejét (114 millió), a tervezett laktanyai óvodaépítés költségét (80 millió). Az idei útépítésekre, útfelújításokra szánt 55 millió saját forrás szintén benne van a tartalékban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!