Gazdaság

2009.09.14. 09:07

A szabályok győztek az ésszerűség felett

A szekszárdi kistérség kilenc településén nincs még szennyvízhálózat. Sok helyen hosszú évek óta keresik a kiépítés lehetőségét. A beruházások egyes esetekben azonban akár ésszerűtlenül drágának is tűnhetnek.

Steinbach Zsolt

A jelenlegi feltételek szerint önálló szennyvíztelepet kell építenie Alsónyéknek és Pörbölynek, ha sikeres lesz a dél-dunántúli régióhoz benyújtott pályázatuk. Holott a két falu napi együttes vízfogyasztása mindössze nagyjából száz köbméter.

Kovács Gyula, az alsónyéki polgármesteri hivatal irodavezetője elmondta: a környékbeli településeken mindenütt kiépült már a csatorna, ezen helységek a bátaszéki szennyvíztelepre csatlakoznak. Ez a létesítmény Alsónyék és Pörböly szennyvizét is képes lenne fogadni, de a jelenlegi jogszabályok erre nem adnak lehetőséget. A két kistelepülés közös telepe viszont mintegy százhatvanmillió forintba kerülne.

Kezdeményezték ugyan az illetékes hatóságnál, hogy az ésszerűség nevében eltérhessenek ettől a szabálytól, de a kérelmük eredménye kétséges. Alsónyék és Pörböly egyébként tavaly is pályázott a régióhoz csatornára, de sikertelenül. Ha az új pályázat sikeres lesz, a jelenlegi feltételek mellett ingatlanonként 225 ezer forintot kell majd fizetnie a lakosságnak a csatornáért.

Ugyanerre a régiós pályázatra nyújtotta be támogatási igényét Kölesd és Kistormás is. Berényi István, Kölesd polgármestere elmondta: hosszú évek óta próbálnak állami forrást szerezni a beruházáshoz, eddig sikertelenül. A két falu lakosságának zöme támogatja a csatorna kiépítését. Ha a pályázat bírálói is így tennének, akkor a beruházás értékének nyolcvan százalékát biztosítaná a központi költségvetés. A lakossági hozzájárulás így pedig hozzávetőleg 180 ezer forint lenne.

A négy fenti településen kívül további ötben nincs még csatorna. Zomba, Kéty és Felsőnána is évek óta pályázik a szennyvízrendszer kiépítésére. Dr. Fábián László zombai körjegyző elmondta: legutóbbi, sokadik pályázatukat nemrég utasították el. A jogszabályok változása miatt azt tervezik, hogy az eddigi közös pályázat helyett a három önkormányzat ezután külön-külön próbál szerencsét.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A bátaszéki telep kapacitása bőven elbírná Alsónyék és Pörböly szennyvizét is, ám lehet, hogy a két kistelepülésnek önálló tisztítót kell majd építenie
[/caption]

A kistérség és a megye legkisebb önálló településén, Murgán viszont egyelőre nincs napirenden a szennyvízhálózat kiépítése. Felkl Márton polgármester elmondta: a csatornára most nincsenek meg a források, már csak azért sem, mert egyelőre ivóvíz sincs minden lakóházban. Az önkormányzat most kamatmentes kölcsönnel azokat támogatja, akik csatlakoznának a vízhálózatra.

Harc a szennyvízcsatornát tekintve az átmenet állapotában van. A település idén közel kétszázmillió forint támogatást nyert el a mintegy negyedmilliárdba kerülő szennyvíz-beruházásra. Bóni Zoltán polgármester elmondta, a beruházás kivitelezőjének kiválasztása néhány héten belül megtörténik, legrosszabb esetben október végén megkezdődhet a csatornaépítés a községben.

Díjak a szekszárdi kistérségben (bruttó Ft/köbméter)

Szennyvízdíj Környezetterhelési díj

Bátaszék 278 18

Medina 281 15

Tolna 288 44

Sióagárd 288 13

Szekszárd 314 10

Forrás: TN gyűjtés

Szennyvízdíj Környezetterhelési díj

Bátaszék 278 18

Medina 281 15

Tolna 288 44

Sióagárd 288 13

Szekszárd 314 10

Forrás: TN gyűjtés A bátaszéki telep kapacitása bőven elbírná Alsónyék és Pörböly szennyvizét is, ám lehet, hogy a két kistelepülésnek önálló tisztítót kell majd építenie -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!