Gazdaság

2012.12.17. 17:21

Még húsz éve biztosan van

Harminc éve, 1982. december 14-én kezdte meg a folyamatos működést a paksi atomerőmű 1. blokkja. Nemcsak figyelemre méltó múltja, hanem immár biztos jövője is van a blokknak, a hatóság pozitívan bírálta el az üzemidő hosszabbításra vonatkozó engedélykérelmet.

TEOL/Vida Tünde

A hazai villamosenergia-termelés több mint 43 százalékát adó atomerőmű az elmúlt három évtized során stabilan, az összes hazai erőmű közül a legolcsóbban látta el a magyar fogyasztókat villamos energiával. Közel húsz éve kezdődött az első átfogó biztonságnövelő program, a paksi blokkok ma már közel egy teljes generációval modernebbek a nyolcvanas évekbeli, vadonatúj állapotuknál. Ez a tény és a lakosság folyamatos, jelenleg több mint 75 százalékos támogatása teheti lehetővé, hogy az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. a tervezett üzemidejüknél húsz évvel tovább üzemeltethesse az atomerőművi blokkokat.

– Az MVM Csoport ékköve, a hazai villamosenergia-fogyasztás több mint harmadát adó, nemzetközileg is elismert paksi atomerőmű létesítése volt a XX. század legnagyobb ipari beruházása Magyarországon. A paksi szakemberek harminc éve biztonságosan és gazdaságosan üzemeltetik Magyarország meghatározó villamosenergia-termelő egységét – mondta Baji Csaba, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatója, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. igazgatóságának elnöke a jubileumi ünnepségen.

– Büszkék vagyunk rá, hogy az atomerőmű az egyéb, hagyományos erőművekhez képest a legkevésbé környezetterhelő. A paksi blokkok évente 2 millió ember oxigénszükségletét, vagyis a magyar erdők éves oxigéntermelését takarítják meg azáltal, hogy nem bocsátanak ki üvegházhatást kiváltó gázokat – húzta alá. 

– A vállalt feladatot a blokk harmincéves ideje alatt teljesítettük és nap mint nap teljesítjük is – mondta Hamvas István, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója. – A ránk bízott hatalmas vagyonnal gondosan bántunk, jól gazdálkodtunk. Igazoltuk az alapító szándékot, harminc éve meghatározó szerepet töltünk be a hazai villamosenergia-ellátásba.

– Olcsóságunkkal hozzájárultunk a lakosság számára megfizethető villamosenergia-ár kialakításához. Közel 40 százalékos részarányunkkal meghatározó szerepet játszunk mind a mai napig az hazai villamosenergia-ellátásában és az ország ellátásbiztonságának, függetlenségének megtartásában. Mindemellett védtük és védjük a környezetünket, folyamatosan működő ellenőrző rendszereinkkel igazoljuk, hogy környezetünkre semmilyen kimutatható hatást nem gyakorolunk, mondhatjuk, patyolat tiszták vagyunk...

A teljes írást elolvashatja a Tolnai Népújság december 18-i, keddi számában. Keresse az újságárusoknál! Kérje ingyenes próbaszámunkat, vagy fizessen elő!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!