Gazdaság

2013.02.22. 17:14

Kevés a beruházás, a külföldi tőke sem áramlik ide

Tolna megyében januárban 68, a múlt év utolsó három hónapjában pedig 114 cég szűnt meg. Az elmúlt egy hónapban viszont negyvenötöt alapítottak is.

TEOL/Mauthner Ilona

A szakemberek szerint önmagában nem negatív jelenség a cégek számának csökkenése, hiszen ennek egy része magyarázható az egészséges tisztulással, és csak a másik része a jelenlegi rossz gazdálkodási környezet kárvallottja.

Országosan már nem ez a helyzet. Az Opten céginformációs szolgáltató legfrissebb adatai szerint, januárban a cégtörlések rendkívül magas, 63 százalék körüli növekedése nem átmeneti jelenség, hanem trendszerű változás. Eközben csökkent az új cégalapítások száma is. Csak januárban 2401 cég szűnt meg Magyarországon, az elmúlt három hónapban pedig összesen 8783, tehát havonta átlagosan 2927 cég megszűnését regisztrálták – mondta Tóth Tamás, az Opten ügyvezető igazgatója.

A gazdasági válság elhúzódása újabb nehézségek elé állítja a helyi gazdaságokat, tovább súlyosbítva jó néhány ágazat helyzetét. Ráadásul Tolna megyében nem mutatkozik intenzív külföldi érdeklődés a tőkebefektetés szempontjából. A régióban 1218 külföldi érdekeltségű vállalkozás volt bejegyezve a múlt év végén, számuk ötvennel kevesebb, mint egy évvel korábban volt. A csökkenés főleg Tolna megyét érintette, ahol jelenleg 221 külföldi érdekeltségű vállalkozást tartanak nyilván, melynek a tőkebefektetési vonzata 20,9 milliárd forint.

A legnagyobb bajban az építőipar van Magyarországon. Soha nem látott ütemben szűntek meg az építőipari vállalkozások: 2012 utolsó negyedévében 1677 építőipari cég megszűnését tették közzé a cégbíróságok, az ágazat cégeinek 2,3 százaléka zárt be.  Az első negyedévben havonta 430 építőipari cég ellen indult felszámolás.

A KSH szerint a Dél-Dunántúlon 146 ezer 86 vállalkozást tartottak nyilván a múlt év végén. Tolna megyében a 7893 társas vállalkozásból 4753 a kft., 2741 a betéti társaság, és 62 a részvénytársaság. A legtöbb cég Szekszárdon, Pakson és Tamásiban van. Az egyéni vállalkozók száma pedig 26 364, vagyis az összes vállalkozás (34 257) csaknem 77 százalékát teszik ki. A régióban bejegyzett társas vállalkozások csaknem fele baranyai, Tolnában vannak a legkevesebben. Az egyéni vállalkozók száma viszont Somogyban a legtöbb, amit a turizmussal, illetve az őstermelői tevékenységgel függ össze.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!