Gazdaság

2013.08.03. 07:21

Az atomerőműre építenek a turizmusban is

Ugyan nem tősgyökeres paksi Czink Dóra, mégis jól ismeri annak történelmét, értékeit, adottságait. Az önkormányzat turisztikai referenseként azért dolgozik, hogy erre mások figyelmét is ráirányítsa.

Vida Tünde

Itt a nyár, a turizmus területén a főszezon. Paks nem tipikus turisztikai desztináció, azaz célterület, különösképpen nem szezonális, mint a Balaton. Turizmusról, és az annak fellendítése érdekében végzett munkáról azonban a várost érintően érdemes beszélni. – Nagy kihívást – vágja rá azonnal Czink Dóra turisztikai referens a kérdésre, hogy mit jelent Pakson a turizmussal foglalkozni. A város vezetése azonban munkája kezdete óta és azóta folyamatosan támogatja a turizmust annak ellenére, hogy tisztában vannak vele, hogy vezető gazdasági ágazat sosem lesz. Mindig turisztikai területen dolgozott Czink Dóra, bár más és más szegmensében annak. Paksra egy utazási iroda vezetőjeként került. Mint mondta, akkor paksiakat utaztattak máshova, de már akkor is azt nézte, hogy milyen turisztikai lehetőségekkel rendelkezik a város és azokat hogyan lehetne jobban kihasználni.

Legnagyobb látványosság vitathatatlanul az atomerőmű látogató központja, atomenergetikai múzeuma. Az erőműbe érkezők gyakran szerettek volna prospektust vinni arról, hogy hol jártak, információt kérni, hogy mit érdemes megnézni. – Az első megkeresések ezzel kapcsolatban érkeztek, nagy bajban lettünk volna, ha nincs semmilyen ajánlatunk. Innen jött az ötlet, hogy valamilyen szinten rendszerezni kellene a látnivalókat, üzleti nyelven piacra dobni, s ha mást nem is tudunk elérni, legalább az igényeket, amik hozzánk érkeznek, kiszolgáljuk – fejtegette a város turisztikai referense. Mint kiemelte, ezen az úton haladnak a mai napig. Tisztában vannak azzal, hogy meddig juthatnak el. Már az jó eredmény, ha sikerül elérni, hogy a Paksra érkezők egy-két éjszakát eltöltenek. A látogatók közül egyre többen tartanak igényt arra, hogy megnézzék a várost is, amihez idegenvezetés biztosít az önkormányzat legtöbb esetben díjmentesen. Ezen a téren már kezd kibontakozni az együttműködés az atomerőművel, amelynek munkatársai felkínálják ezt a lehetőséget a csoportoknak. Akik először érkeznek, nagyon meglepődnek, mert úgy képzelik, hogy egy ipari város központjában az erőművel. Ha megismerik, azt mondják, olyan mint egy nyugati város, tiszta, rendezett.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Czink Dóra: az igényekhez igazítjuk a kínálatot
[/caption]

A város turisztikai referense azt mondja, egyelőre ennyit tud nyújtani Paks, azaz az igényeket kiszolgálja, ahhoz, hogy a vendégszámot megnöveljék, egyedi látványossággal kellene előrukkolni, ez a mostani tervek szerint egy klímatörténeti múzeum lenne, ami kiválóan illeszkedne az atomenergetikai múzeumhoz. Készen vannak a tervek, a költségvetés, harmadjára pályázik a megvalósításra az önkormányzat. Jó hír ezzel kapcsolatban, hogy helyet adva a város fellebbezésének a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség szakmailag befogadta város komplex turisztikai pályázat és tartalék listára helyezte. Amennyiben lesz forrás, a Lussoniumban elkészülhet egy fogadóépület, illetve a Deákházat felújítják, s ott kialakítanak egy klímatörténeti múzeumot.
Czink Dóra hozzátette, vannak a városnak olyan programjai, amelyek nemcsak helyből, hanem az ország területéről, esetenként annak határain túlról is vonzanak látogatókat, ilyen a Gastroblues Fesztivál, az Atomfutás és a Duna-átúszás.

Négy csomagot kínálnak

Négy programcsomag közül lehet választani, van Történelem, kultúra, tudomány, ami egy másfélórás autóbuszos városnézést takar, van Római kori kalandozás, ami a Lussoniumra, múzeumra épül, a Konzervbe zárt művészet a képtár értékeit helyezi előtérbe, a Borbarangolás kiemelt célpontja pedig a Sárgödör tér. A Szentlélek templomot, Dunát, Sárgödör teret mindig beiktatják a programba, s ezek meg is nyerik a látogatók tetszését. Czink Dóra szerint az idegenvezetői városnézés azért jó, mert megismerik a város történelmét, így másként tekintenek annak épített és egyéb értékeire is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!