Gazdaság

2013.10.04. 22:19

Vízzáró agyagkő fogadhatja be a kiégett fűtőelemeket

Újraindul a nagy aktivitású hulladéktároló-program a Nyugat-Mecsekben. Jövő év elején kezdi a terepi munkálatokat az RHK Kft., amely a több évtizedes kutatási sorozat része lesz.

Vizin B.

Jövő év elején elkezdi a terepi munkálatokat a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. (RHK Kft.) a Nyugat-Mecsekben, ez a lépés fontos elemét képezi annak a több évtizedes kutatási programnak, amelynek végén a szükséges hatósági engedélyek birtokában kijelölhető lesz a nagy aktivitású radioaktív hulladék tároló helye. A Baranya megyei Boda térségében újraindított program célja, hogy a helyi lakosság támogatásával, végleges megoldást találjanak a hazánkban keletkező nagy aktivitású hulladék és a paksi atomerőmű kiégett fűtőelmeinek elhelyezésére.

– A tudomány mai ismeretei szerint a nagy aktivitású hulladék és a kiégett fűtőelemek végleges elhelyezésére a mélygeológiai tárolók nyújtanak megoldást – jelentette ki dr. Kereki Ferenc a tizedik alkalommal megrendezett bodai Tájoló Napon tartott tanácskozáson. Az RHK Kft. ügyvezető-igazgatója hozzáfűzte, ez a fajta elhelyezés jelent hosszú távon biztonságot az ember és környezete számára. Magyarország is ezt az utat kívánja követni, összhangban a nemzetközi tapasztalatokkal és az európai uniós irányelvekkel.

Dr. Kereki Ferenc rávilágított, a várhatóan 2014 elején induló munka részeként 12 mély- és 2 sekélyfúrást terveznek, a 14 fúrás összesített hossza több mint 10 kilométer lesz. A legmélyebb fúrások 1300-1600 méter mélyre hatolnak majd le, és a szakemberek kiásnak egy 1 kilométer hosszú kutatóárkot is a kőzet elemzéséhez. A jelenlegi vizsgálat 87 négyzetkilométernyi területet ölel fel, amelyet a kutatás végére 10 négyzetkilométerre szűkítenek. Az aktuális program hozzávetőlegesen 10 milliárd forintba kerül, erre a Központi Nukleáris Pénzügyi Alap nyújt majd fedezetet. A szakemberek az itt található, világviszonylatban is ritka, kiváló vízzáró tulajdonságokkal rendelkező agyagkő miatt választották ki ezt a térséget a kilencvenes években.

Kovács Győző, Boda polgármestere, a Nyugat-Mecseki Társadalmi Információs és Területfejlesztési Önkormányzati Társulás (NYMTIT) elnöke a tudományos tanácskozáson úgy vélekedett: a tavaszi felmérés eredménye is azt bizonyítja, hogy a térség települései már várják a helyszíni munkák elindítását, mert bíznak a projekt sikerében, a majdani beruházás adta lehetőségekben. – Az itt kialakult bizalom alapja a nyílt, őszinte társadalmi párbeszéd, a lakosság folyamatos tájékoztatása a kutatásról – tette hozzá a településvezető.

Támogatják a beruházást

A helyi lakosság véleményét reprezentatív közvélemény-kutatáson mérik fel. Az első 2005-ben, a legutóbbi 2013. márciusában készült. A legfrissebb adatok alapján a lakosság 85 százaléka ismeri az RHK Kft. ide vonatkozó terveit, és 73 százalékuk viszonyul pozitív módon a tároló létesítéséhez. A megkérdezettek több mint 82 százaléka szerint a településeknek előnye származik majd az itteni beruházásból. A RHK Kft. tájékoztató munkáját a környék 9 települését tömörítő Nyugat-Mecseki Társadalmi Információs és Területfejlesztési Önkormányzati Társulás is segíti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!