erősödik a veseny

2017.08.13. 22:54

Hiába emelkednek a lakásárak, az ingatlanközvetítők jövedelme stagnál

Hiába pörög az ingatlanpiac nem lett sokkal több ingatlanközvetítő, az viszont jól látszik, hogy a kicsi, jól szakosodott, pontosan meghatározható területen tevékenykedő irodák a sikeresek – írja a vg.hu.

Tavaly óta hat százalékkal lett több ingatlanközvetítő, az viszont nem megállapítható a rendelkezésre álló adatokból, hogy mekkora a fluktuáció, azaz hányan hagyták ott ezt a pályát, és hányan döntöttek úgy, hogy ingatlanközvetítőként próbálnak meg boldogulni – teszi hozzá az oldal.

Ami a sikerességüket illeti, a vg.hu számításai alapján, az országos átlag négy eladott lakás ingatlanosonként, vagyis inkább úgy kell fogalmazni, hogy 2005 és 2015 között az eladók 32 százaléka kereste fel az ingatlanközvetítőket, ők pedig minden negyedik eladott lakás eladásában játszottak szerepet. A jövedelmük a lakásárak emelkedése ellenére stagnál – állapítja meg a portál. Mint írják: az erős verseny miatt a 2-6 százalékos átlagos sávban egyre inkább az alsó határ felé közelít a többség bevétele.

Az egyre erősödő versenyt többféleképpen próbálják meg túlélni. Vannak, akik hálózatba tömörülnek, egyrészt többen próbálnak meg eladni egy ingatlant, másrészt kihasználják a már felépített franchise hálózatok vonzerejét. És vannak a kisebb irodák, amelyek úgy tudnak költséghatékonyak lenni, hogy egy helyen hirdetik az ingatlanjaikat, így sokat spórolnak, ugyanakkor viszonylag kevés megbízást vállalnak, de azok pedig kizárólagosak, emellett egy-egy városrészre specializálódnak, és azon belül válnak szakértővé – zárja a vg.hu.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!