gazdaság

2018.11.11. 14:35

Kukoricából a megyében kitűnő lett a termésátlag

Balázs László

Termőhelytől függően öt és tizennégy tonna, átlagosan 9,3 tonna lett a termésátlag kukoricából hektáronként, ez a legmagasabb eredménynek számít országosan.

A megyében meghaladta a kilenc tonnát hektáronként az idei termésátlag Tolna megyében, ahol több mint tízezer hektárral csökkent az utóbbi évben a növény vetésterülete – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Tolna megyei elnöke.

Vendégh Edit elmondta: a hatvannégyezer hektáros megyei vetésterületből hatvanháromezer-ötszáz hektáron takarították be a termést, amely termőhelytől függően öt és tizennégy tonna, átlagosan 9,3 tonna hektáronként a hozam.

Ez a legmagasabb eredménynek számít országosan – tette hozzá. Mint mondta, júniusban úgy tűnt, hogy idén rekordtermés lehet kukoricából, de az augusztusi kánikula és csapadékhiány rontott az állományon, a szárazság miatt korábban, szeptember elején kezdődött és október végén fejeződött be a betakarítás.

Vendégh Edit szerint az egyre forróbb és egyre csapadékszegényebb nyaraknak tudható be az is, hogy a vetésterület csökkent.

A jó terméseredmények mellett az sem utolsó szempont, hogy a megyében a kukoricát hosszú évek óta először az idén még szárítani sem kellett, így jelentősen tudtak spórolni a termelési költségeiken a gazdálkodók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!