dinnye

2019.06.19. 17:30

Már van magyar dinnye, július elejére beérik a szabadföldi is

Már megjelent a magyar sárgadinnye a piacokon, sőt, a görögdinnye is, igaz az még nem a szabadföldi, hanem úgynevezett nagysátras. Jelenleg a szaküzletekben, nagyobb bevásárló központokban a spanyol, dél-olasz, szezon végi importot árusítják, meglehetősen olcsón. A megyei termelők attól tartanak, nyomot árakkal indul a hazai szezon.

Mauthner Ilona

Fotó: Makovics Kornél

A szekszárdi piacon már magyar sárgadinnyét kínáltak az árusok, igaz még borsos áron, hatszáz forintért kilóját. A megye egyik legtapasztaltabb dinnyetermelője Bognár János – 1977 óta foglalkozik a gyümölccsel – elmondta, kevés lesz idén ebből a gyümölcsből, mert a május nem kedvezett neki, még a nagy sátrak alatt sem. Akkor az éjszakák hűvösek, tíz fok alattiak voltak, emiatt az indák sorra „rúgták le” magukról a kis dinnyéket. Míg egy átlagos évben ilyenkor már naponta négyszáz láda sárgadinnyét is leszedtek a földekről, ma ennek tizedét, harminc-negyven ládát. A májusi időjárásnak köszönhető, hogy a szabadföldi dinnye is késni fog, várhatóan július elején vásárolhatunk majd belőle – tette hozzá.

Bognár János a Magyar Dinnyetermelők Országos Szövetsége tagjaként úgy látja, az, hogy az import görög dinnye kilójáért mindössze 199 forintot kérnek, jelentősen befolyásolhatja a hazai árakat. Hozzátette, a spanyol és görög import egyébként azért ilyen olcsó, mert náluk már a vége felé tart a szezon, most a kevésbé jó minőségű daraboktól igyekeznek megszabadulni. Bognár János szerint ezek kerülnek a bevásárló központokba. Ezzel nem lenne probléma, ám ez egybeesik a hazai dinnye megjelenésével, és akarva-akaratlanul visszahúzza az árakat.

Sőth Mihály Szekszárdon kereskedőként foglalkozik dinnyével. Korábban évtizedeken keresztül maga is termelő volt. Mint mondta, náluk már van magyar sárgadinnye, sőt nagy fólia alatt érlelt magyar görögdinnye is. Ez utóbbinak nagyon jó az íze, sokkal finomabb, mint az import. Náluk magyar és import dinnyét is lehet vásárolni, de természetesen feltüntetik a származási helyet. Jó érzés látni, hogy jelentős az a vásárlói kör, amelyik a hazait választja annak ellenére, hogy az jelentősen drágább, mondta Sőth Mihály.

Kevesebb magyar dinnye lesz az idén

Tolna megyében Paks, Szedres, Tengelic, Fadd és Németkér környékén foglalkoznak dinnyetermesztéssel. A megyei dinnyések megerősítették, szabadföldön termelt fajtákat július elejénél hamarabb nem tudnak szállítani a kereskedőkhöz.

Európa negyedik legnagyobb görögdinnye-termőterülete hazánkban van. A terület ugyan az elmúlt tizenöt-húsz évben csökkent, de az utóbbi két-három évben sikerült ötezer hektár körül stabilizálni. Így idén a görögdinnye termőterülete mintegy négyezer-nyolcszáz hektár lesz. Jelentős változás Békés megyében figyelhető meg, ahol tíz százalékkal csökkent a termőterület a tavalyi hazai termékeket sújtó árcsökkenés miatt. Tolna megyében ezen a területen jelentős változás nincs. A sárgadinnye-termelésünk lényegesen kisebb volumenű, hatszáz hektáron, tizennyolcezer tonna termés várható.

A görögdinnye egyébként nem áll rokonságban a névadó görögökkel. Pontos magyarázat nincs, miért éppen ez a név ragadt rá a gömbölyű gyümölcsre, mely Afrika déli részéről származik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!