Agrárium

2022.04.08. 13:10

Az állattartás hatékonyságát is növeli az állatjóléti feltételek javítása

A Közös Agrárpolitika 2023-tól induló új szakaszában az agrártárca bővíteni kívánja az állatjóléti programok körét.

Az állatjóléti támogatások az állatjóléti feltételek javításán túl az állomány egészségügyi állapotát, ezzel pedig az állattartás hatékonyságát is növelik, ezért a Közös Agrárpolitika 2023-tól induló új szakaszában az agrártárca bővíteni kívánja az állatjóléti programok körét. Erre a támogatási lehetőségre a húsmarhatartók is számíthatnak – mondta Feldman Zsolt Keszthelyen az Agrárminisztérium csütörtöki közleménye szerint.

A Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Georgikon Campusán megrendezett eseményen az agrártárca mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára kifejlette: az Európai Bizottságnak tavaly év végén benyújtott KAP Stratégiai Tervben számos tervezett intézkedés segíti a húsmarha ágazatot.

Az állattartó telepek fejlesztési lehetőségei, a termeléshez kötött ágazati támogatások vagy a gyepgazdálkodáshoz kapcsolódó számos intézkedés jelentős segítséget jelent az állattartóknak a jövedelmező és fenntartható módon történő gazdálkodásban – jelentette ki az államtitkár.

A közlemény szerint Feldman Zsolt a húsmarhatenyésztés hazai tenyésztő egyesületeinek tanácskozásán kiemelt célként jelölte meg az állatjóléti támogatási lehetőség megteremtését az ágazatban, amely jelentősen hozzájárulhat a higiéniai, a takarmányozási és a tartási körülmények javításához. A támogatási konstrukció részleteiről jelenleg is egyeztetéseket folytat az agrártárca a Magyar Állattenyésztők Szövetségével, valamint az Európai Bizottsággal.

Az államtitkár meggyőződése szerint a KAP változásairól, a támogatások új feltételeiről minél előbb tájékoztatni kell a gazdálkodókat, mindenkinek az az érdeke, hogy a 2023-as új gazdálkodási évet már a változások ismeretében, arra felkészülten kezdhessék meg az állat-és növénytermesztők, valamint az élelmiszeripari szereplők – áll a közleményben.

Mint az már ismert, a kormány a vidékfejlesztési forrásokat nemzeti költségvetésből háromszorosára növelte, így az itt rendelkezésre álló forrás az agrárium minden területének, így a húsmarhatenyésztőknek is biztosítja a fejlődés lehetőségét. Az elképzelések szerint a támogatáspolitika kiemelten ösztönzi a termelői együttműködések közös fejlesztéseit. Az agrártámogatásoknak elsősorban a hozzáadott érték és a hatékonyság növelését kell szolgálniuk – idézte a közlemény Feldman Zsoltot.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában