Halászat

2023.07.01. 08:33

Halgazdálkodóknak nyújt segítséget az agrártárca

Idén év végéig 3,1 milliárd forintos támogatást biztosít a magyar haltermelők számára a kormányzat – mondta Papp Zsolt György, az Agrárminisztérium (AM) vidékfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára még csütörtökön a Kossuth rádióban.

MW

Ficsor Attila halász egy megtermett, a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. Fényes-tóegység halastavából kifogott pikkelyes pontyot mutat

Forrás: MTI

Fotó: Oláh Tibor

Az államtitkár közölte: az úgynevezett krízistámogatással a tavalyi aszály és az orosz–ukrán háború miatt megnövekedő takarmányárak miatt nehézséget szenvedő halgazdálkodóknak, azaz haltermelő tógazdaságoknak és intenzív üzemű haltermelők részére kívánnak kézzelfogható segítséget nyújtani.

Az érintettek a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program felszabaduló forrásaiból részesülhetnek összesen 3,1 milliárd forintos támogatásban száz százalékos támogatási intenzitás mellett, a kifizetések az idén év végéig meg is fognak történni.

Hozzátette: a krízistámogatásból mindazon vállalkozások, civil szervezetek, nemzeti parkok, önkormányzatok részesülhetnek, amelyek az elmúlt évben igazolhatóan halat termeltek.

A palyazat.gov.hu oldalon elérhető felhívásra jelentkezőknek a támogatási kérelmek benyújtására július 23-tól van lehetőségük, a kifizetési kérelmeket október végéig kell beadni, a tárca az év végéig zárja le a kifizetéseket - közölte Papp Zsolt György.

A Magyar Halgazdálkodási Operatív Program Plusz keretében további több mint húszmilliárd forintot biztosítanak az ágazat fejlesztésére. Ezeknek a forrásoknak a hatékony felhasználását is segíti a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet és az MBH Bank között nemrégiben létrejött stratégiai együttműködés - tette hozzá a helyettes államtitkár.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában