Foglalkoztatás

2024.02.29. 14:09

Czomba Sándor: a sofőrhiány enyhítése érdekében közel 2 milliárd forintos célzott program indul

A munkaerőpiaci aktivitás növelése, valamint a szállítmányozási és személyszállítási területen tapasztalható sofőrhiány enyhítése érdekében gépjárművezető képzési program indul 2024. március 1-jén. Az 1,7 milliárd forintnyi hazai forrásból megvalósuló programban több mint ezren szerezhetnek jogosítványt, ami érdemben hozzájárulhat a foglalkoztatás bővüléséhez, a közúti áru és személyszállítás versenyképességének javulásához - jelentette be csütörtöki közleményében Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

MW

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Hozzátette: az elmúlt években sikeresen megvalósított, állami finanszírozású gépjárművezetői képzések után 2024 március 1-én új programot indít az OFA Nonprofit Kft., melynek keretében C, C+E és D típusú jogosítványt, valamint gki igazolványt szerezhetnek a résztvevők. A pályázaton való részvétel feltétele - a magyar állampolgárság mellett - a legalább 2 éve meglévő "B" kategóriás jogosítvány, az egészségi alkalmasság, illetve a képzéstípustól függően II. vagy III. kategóriás pályaalkalmassági határozat megléte. 

A képzésre regisztrált álláskeresők, munkaerőpiaci szempontból inaktívak, és munkahellyel rendelkezők is jelentkezhetnek. 

A program az elhelyezkedést is segíti, hiszen a partner munkáltatókkal együttműködési megállapodások megkötésére kerül sor, amelynek keretében legalább 12 hónapon keresztül garantálják a programban sikeresen résztvevők elhelyezkedését. 

Ezen túlmenően 

az OFA szakemberei mentorálással segítik a résztvevőket mind a képzés, mind pedig az elhelyezkedés időszakában. 

A résztvevőktől maximum 30 százalékos önrész befizetése az elvárt, amit a sikeres képzést követő 12 hónapnyi, a megszerzett jogosítványnak megfelelő gépjárművezetői munkakörben történő munkavégzés után maradéktalanul visszatérít a lebonyolító, így a résztvevők lényegében ingyen juthatnak egy piacképes képzettséghez. 

A programmal kapcsolatos részletes információk mind a képzés iránt érdeklődők, mind pedig a bekapcsolódni kívánó cégek részére már elérhetők az OFA Nonprofit Kft. honlapján - írta az államtitkár.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában