Modellváltás

2021.06.14. 09:10

Kitolathat a vakvágányról a budapesti turisztikai szektor

Kitolathat a vakvágányról a budapesti turisztikai szektor – írta a hétfői Magyar Nemzet.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A lap kiemelte, hogy

a jövőben nem lesz fenntartható az eddigi, külföldközpontú üzleti modell a fővárosban.

A kormány javaslatokat vár a szakmai szervezetektől a modellváltásról, mivel Budapesten a turizmus szereplői évente a forgalom 90 százalékában kiszolgáltatottak a külföldről érkezők költéseinek, ami a koronavírus-járvány időszakában rövid idő alatt jelentős, maradandó veszteségeket idézett elő az ágazatban.

A lap emlékeztetett arra, hogy Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója bejelentette:

júliustól európai polgárokat is fogadhat a magyarországi turizmus, késő nyárra, őszre pedig a tengerentúlról, Kanadából, az Egyesült Államokból is érkezhetnek vendégek.

Más európai fővárosokhoz képest Budapesten a határok lezárását követően a külföldiek hiánya jelentősebb mértékben kényszerítette térdre a turizmust – emelte ki a Magyar Nemzet.

A lap felidézte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök tavaly ősszel közölte: 2021-re sem áll helyre a forgalom, mert megváltozott a világ turizmusa.

A kormányfő figyelmeztette az iparág képviselőit, hogy nem lesz fenntartható az eddigi, külföldközpontú üzleti modell Budapesten. Váltani kell, hogy bővüljön a magyarok körében az évente értékesített vendégéjszakák „egészségtelenül alacsony”, 10 százalékos aránya – tette hozzá.

A Magyar Nemzet azt írta, hogy a járvány tavalyi kitörése után a kormány a beomló turizmus segítségére sietett, sok kedvezményt biztosít.

„Ehhez képest a Karácsony Gergely vezette budapesti városvezetés érdektelensége arculcsapásként érte az évekig tetemes helyi adóbevételeket termelő rekordforgalmú turisztikai piac vállalkozásait”

– fogalmazott a lap.

Rasztovits Dávid, a Digitális Turizmus Zrt. vezérigazgatója úgy vélekedett: ideje lenne a fejlődés és a fenntartható tervezés politikáját követnie a fővárosnak. Azt mondta a Magyar Nemzetnek, hogy

Budapest vezetése „a szakmai-turizmusgazdasági ismeretek csírájával sem rendelkezik”.

Példaként említette, hogy még mindig nem érhető el digitális formában a városkártya.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában