Üvegplafon

2017.07.25. 17:19

Még mindig kevés a női vezető a cégeknél

A nők aránya a közép-és a felsővezetők körében egyaránt 30% körül van, de általában elmondható, hogy minél nagyobb egy vállalat, annál több nőt találhatunk vezető pozícióban- írja a Világgazdaság.

A lap a GKI Gazdaságkutató Zrt. friss felmérésre hivatkozva azt írja: a magasabb beosztásban dolgozó nők aránya a kisvállalkozásoknál 26 százalék, a közepes méretű cégeknél 30-32 százalék, míg a legmagasabb a nagyvállalatoknál, ahol a 35 százalékot is eléri. A felmérésből kiderül: minél nagyobb egy cég, annál nagyobb a vezető beosztásban dolgozó nők szerepe is.

A női felső vezetők aránya az élelmiszeriparban a legnagyobb, ahol átlagosan négyből három pozíciót töltenek be hölgyek. Jelentős a súlyuk továbbá az üzleti szolgáltatások, a könnyűipar és a kereskedelem terén.

A női középvezetők esetében az ágazatok közötti különbségek kevésbé kirívók, több iparágban is számottevő a hölgyek aránya. Így a könnyűiparban minden második magas beosztás az övék, de az üzleti szolgáltatások terén és a kereskedelemben is elvisznek ötből két állást, az élelmiszer- és vegyiparban pedig egyharmad feletti az arányuk.

A férfiasabb tevékenységek esetében, mint például az építő-, a gép- és a fémipar, a női felső vezetők aránya jóval alacsonyabb. Leegyszerűsítve, ahol többségben férfi a beosztott, akik ráadásul a nők számára megterhelő fizikai munkát végeznek, ott a vezető is inkább férfi.

További részletek a Világgazdaság oldalán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában