Tisztul a kép

2022.06.14. 15:35

Tragédia Tomajmonostorán: nem felelt meg az előírásoknak a kisbusz

Újabb részletek láttak napvilágot a megrázó ügyben.

Több felelőtlenség is tetten érhető a tomajmonostori tragédiában, amiben a 4 éves Inez vesztette életét. A kislányt múlt hét kedden reggel felejtették fenn az óvodásokat szállító kisbuszon, majd zárták be oda. A gyermek csaknem 8 órát töltött a napközben akár 50 fokos hőmérsékletűre felmelegedett buszban, amikor délután rátaláltak, már nem volt magánál. Mentőhelikopterrel szállították kórházba, ahol napokig küzdöttek az életéért, de szervezete feladta a harcot, pénteken elhunyt.

A kislányt buszba záró sofőr felelőtlenségén kívül egy sor kérdés felmerül, többek között, hogy a Magyar falu programban nyert buszt, amelyet zömében gyermekek szállítására használtak, miért nem látták el a megfelelő jelzéssel 

– írja a Ripost.

„Iskolabusszal abban ez esetben szabad közlekedni, ha: a) a 20. § (6) bekezdésében meghatározott táblával és 'Gyermekszállítás' felirattal megjelölték” – írja elő a KRESZ. A meghatározott matrica 40×40 cm méretű, fényt kibocsátó vagy megvilágított kell, hogy legyen, amelyet az autóbusz elején és végén kell elhelyezni. Ezen sárga alapon látszik két fekete gyermek alak.

Ez figyelmezteti ugyanis a többi sofőrt, ha megáll a busz. Ilyenkor ugyanis

„tilos a 'Gyermekszállítás' táblával is megjelölt autóbuszt kikerülni, valamint mellette a szembe jövő forgalomnak elhaladni, ha az párhuzamos közlekedésre nem alkalmas úttesten áll és a gyermekek be- és kiszállását a vezető az autóbusz mindkét oldali első és hátsó irányjelzőjének egyidejműködtetésével jelzi”– írja elő a KRESZ.

A tomajmonostori gyerekeket szállító buszról hiányzó matrica és tábla leginkább arra világít rá, hogy mennyire felelőtlenül kezelte az intézmény is a gyermekek szállítását, ha még az alap előírásoknak sem feleltek meg.

Ez a tábla persze nem mentette volna meg a kis Inez életét. A kislányt egész Magyarország gyászolja, és mindenki ugyanolyan értetlenül áll a tragédia előtt, mint a gyermek szülei. Mint arról korábban a Tények már beszámolt, két nyolcadik osztályos gyermek leszállás után jelezte a sofőrnek, hogy egy kislány még fenn van a buszon, a férfi azonban nem foglalkozott ezzel, rázárta a kislányra a buszt, aki ezután órákon át küzdött az életéért.

Egy biztonságtechnikai szakértő azt tanácsolja: az ilyen tragédiák elkerülése érdekében tanítsuk meg a gyereknek, ha az autóban felejtik, nyomja addig a dudát a kocsiban, amíg nem megy oda valaki az autóhoz, aki segíthet neki!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában