Krimi

2023.08.26. 11:08

Figyelem! Nagyon veszélyes álhír terjed a neten, akár életek is múlhatnak rajta

Nem igaz, hogy megváltozik a 112-es segélyhívószám!

MW

Illusztráció: Shutterstock

A Facebookon tömegek osztják meg a bejegyzést, miszerint  szeptember 1-jétől a mentő és az egészségügyi ellátás hívószáma 1830-ra változik. A poszt cikkünk megjelenéséig már több mint 8600 megosztásnál jár, és továbbra is terjed - derül ki a Világgazdaság.hu cikkéből. 

Kétségtelen, hogy a bejegyzés hitelesnek tűnik, már csak azért is, mert a szerzője a profilkép alapján maga is mentősnek látszik.

A leírtak azonban nem igazak, durva és veszélyes álhírről van szó.

A 1830-as hívószám ugyanis a vármegyei ügyeleti hívószám, amelyet 16 óra után lehet hívni azoknak, akiknek valamilyen egészségügyi problémája támad. Akiknek sürgős segítségre van szükségük, azoknak továbbra is az egységes segélyhívót, a 112-t kell hívniuk. Ez a nap egészében, bármikor tárcsázható. 

Szeptembertől továbbra is 112 a mentők hívószáma

Az ügyben a Világgazdaság megkereste az Országos Mentőszolgálatot (OMSZ). Győrfi Pál szóvivő megerősítette: félreértésről van szó, vészhelyzet esetén továbbra is a 112-es számot kell tárcsázni. Az 1830-as telefonszámot még februárban vezették be, amikor az OMSZ elindította az egységes alapellátási ügyeleti rendszert. Ennek a központi ügyeleti száma az 1830. 

Ez is a mentőknél csörög, de arra tartják fenn, ha valakinek háziorvosi ügyeleti vagy éjszakai ügyeleti egészségügyi problémája van.

Nem jó megoldás, ha az emberek most tömegével átállnak a 1830-ra, mert ez egy másik szolgáltatás

– fogalmazott Győrfi Pál. 

Ráadásul a 112-es rendszernek számos előnye van, amelyeknek köszönhetően hatékonyabban lehet kezelni a beérkező vészhelyzeti, tehát balesetet szenvedett, vérző, nem lélegző, rosszul lévő stb. beteg miatti hívásokat. A szeptemberi dátum  annyiban kapcsolódik az egészhez, hogy akkortól újabb három vármegye, Baranya, Szolnok és Veszprém csatlakozik az 1830-as rendszerhez, így már összesen 9 vármegyében hívható ez a központi ügyeleti szám. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában