Az elmúlt évek megújult műemlékei

2018.08.28. 22:00

Fotókiállítás nyílt a Várkert Bazárban

Fontos célként fogalmazták meg, hogy a főváros nevezetességei mellett, a vidéki Magyarország műemlékeire is ráirányítsák a szakma és az általános érdeklődők figyelmét.

Budapest, 2018. augusztus 28. A Magyarország kincsei - épített örökségünk címû fotókiállítás a budapesti Várkert Bazár rendezvénytermében 2018. augusztus 28-án. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Fotós: Balogh Zoltán

Épített örökségünk címmel nyílt kedden a Várkert Bazárban reprezentatív fotókiállítás az elmúlt években megújult műemlékekről.

Ez a tárlat azt mutatja be, hogy az értékek megőrzésének jó útján járunk – emelte ki Gyutai Csaba, a Várkert Bazár ügyvezető igazgatója a kiállítás megnyitóján.

Tuzson Bence közszolgálatért felelős államtitkár úgy fogalmazott: az egykor szép épületek csak akkor tudnak értéket közvetíteni a jövő nemzedékei számára, ha azokat karbantartjuk és funkcióval látjuk el. Így lesznek képesek arra, hogy üzenetet hordozzanak és egy híd szerepét töltsék be.

Krizsán András, a Magyar Építőművészek Szövetségének (MÉSZ) elnöke, a kiállítás egyik kurátora elmondta, hogy a szubjektív válogatásban látható többek között a megújult Várkert Bazár és a Vigadó épülete belső tereivel együtt, valamint a Parlament látogatóközpontja is. Kiemelte: a tárlatba elsősorban olyan épületek fotói kerültek be, amelyek felújítását kiváló magyar építészek vezették.

A kurátor azt is hangsúlyozta, hogy az épített örökség védelme a vidékfejlesztés és a turizmus szempontjából is kiemelt jelentőséggel bír. Nyelvi korlátaink miatt az építészet a magyar kultúra legjobb és legkézzelfoghatóbb közvetítője és látható szimbóluma. (...) Kiemelkedő alkotásaink a hozzá kapcsolódó társművészeti munkákkal együtt meghatványozzák a kulturális vendégfogadás élményét.

Tuzson Bence, a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára (j) és Krizsán András, a Magyar Építőművészek Szövetségének (MÉSZ) elnöke (j2) MTI Fotó: Balogh Zoltán

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a Magyar Építőművészek Szövetsége kiemelt feladatként kezeli a megújult műemlékek, történelmi épületek és terek bemutatását és fontos célként fogalmazták meg, hogy ebben a kiállításban a főváros nevezetességei mellett, a vidéki Magyarország műemlékeire is ráirányítsák a szakma és az általános érdeklődők figyelmét.

A bemutatóban látható ikonikus épületek szinte mindegyike a külső megújulás mellett új tereket is kapott, így falaik között a magyar kultúra sokfélesége, a társművészetek alkotásai is megtalálhatók.

A bemutató szeptember 9-ig látható Budapesten, majd útnak indul és a világ számos nagyvárosában látható lesz, többek közt Sanghajban, Athénben, Omanban vagy Rómában is.

Krizsán András mellett a tárlat kurátora volt még Szabó Krisztina projektigazgató is, az épületfotókat Bujnovszky Tamás és Batár Zsolt készítették.

Borítókép: A Magyarország kincsei – épített örökségünk című fotókiállítás a budapesti Várkert Bazár rendezvénytermében 2018. augusztus 28-án.

MTI Fotó: Balogh Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában