Páratlan műemlék

2022.03.30. 09:22

Újra látogatható az egykori balácai római villagazdaság

Átadták a balácai római kori villagazdaság védőtető-szerkezetét; a Nemesvámos szomszédságában álló Villa Romana három év szünet után április 1-jétól ismét látogathatóvá válik.

Az új, mintegy kétezer négyzetméter területű, fémszerkezetű védőtető teljesen befedi a 3-4. századot idéző belső tereket, benne a mozaikokat, falfestményeket

– mondta a keddi átadó ünnepségen Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériuma közigazgatási államtitkára.

Közölte: a beruházás második üteme 120 millió forintból valósult meg. Az első ütemben korszerűsítették az elektromos hálózatot, a világítást, új burkolatot kapott a padló, szellőztető rendszert alakítottak ki, összesen 500 millió forintból.

A felújítás célja az volt, hogy az egykori majorságot, ahol mezőgazdasági tevékenység zajlott, a jövő nemzedék is megismerhesse – mondta Latorcai Csaba.

A balácai római kori villagazdaság a védőtető-szerkezetének átadása napján Nemesvámos szomszédságában 2022. március 29-én.
Forrás: Vasvári Tamás/MTI

A közigazgatási államtitkár beszélt arról is, hogy az unió adatai szerint Magyarország kormánya támogatja legnagyobb mértékben a kultúrát, hiszen míg Európában 2019-ben a GDP 0,5 százalékát fordították erre a célra, addig Magyarországon a nemzeti össztermék 1,1 százaléka jutott a kulturális élet támogatására.

Ovádi Péter, a térség fideszes országgyűlési képviselője az összefogás fontosságát hangsúlyozta, melynek eredményeként megvalósulhatott a fejlesztés.

L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója a tervek között említette, hogy nyaranta színi előadásokat láthat majd a közönség Balácán.

A második ütem befejeztével, idén júniustól hat kiállítás látogatható majd a villagazdaság területén. Jelenleg két kiállítást lehet megnézni, amelyek az egykori villagazdaság életébe engednek betekintést.

 

Borítókép: Krucsainé Herter Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális fejlesztésekért és finanszírozásért felelős helyettes államtitkára (b), L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója (k), Kovács Loránd Olivér, a Nemzeti Régészeti Intézet Tudományos Igazgatóságának igazgatója (j3), Sövényházi Balázs polgármester (j2) és Ovádi Péter, a térség fideszes országgyűlési képviselője, a Veszprém megyei 1-es választókerület kormánypárti képviselőjelöltje (j) megtekinti a balácai római kori villagazdaságot a védőtető-szerkezete átadása napján Nemesvámos szomszédságában 2022. március 29-én. Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában