Vizes vb

2023.07.30. 13:36

Rasovszky Kristóf hatodik lett 1500 méteren

Rasovszky Kristóf hatodik helyen végzett 1500 méter gyorson a fukuokai vizes világbajnokság úszóversenyeinek vasárnapi zárónapján, ezzel a magyarok befejezték szereplésüket a Japánban rendezett viadalon.

MW

Rasovszky Kristóf a férfi 1500 méteres gyorsúszás előfutamában a fukuokai vizes világbajnokságon 2023. július 29-én

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

A nyíltvízi úszók versenyeiben egyéniben 10 kilométeren és a váltóval is ezüstérmes Rasovszky a szombati előfutamban egyéni legjobbját (14:55.46) megjavítva, 14:54.09 perces idővel a hetedik helyen jutott a fináléba.   

A veszprémiek kiválósága - aki korábban 400 és 800 méter gyorson is egyéni csúcsot ért el, ráadásul mindkét számban teljesítette az olimpiai szintet is - az egyes pályán úszott, és nagyjából a táv háromnegyedéig utolsóként tempózott. 

A 26 éves versenyző a végén nagyot hajrázott és óriási egyéni csúccsal, 14:51.46 perces idővel hatodik lett.   

A számot a tunéziai Ahmed Hafnaui nyerte, aki hatalmas csatát vívott a végén az amerikai Bobby Finkével, utóbbi végül 1500 méter leúszását követően 5 (!) századdal később csapott célba.   

Nagyon elégedett vagyok, mert sikerült hasonlóan felépíteni az első ezret, mint tegnap, az utolsó ötszázon pedig két riválist sikerült megverni

-  nyilatkozta Rasovszky.   

Az MTI kérdésére válaszolva elmondta, ez már olyan idő, amivel a tokiói olimpián döntőzni lehetett, így ha itt, vagy akár 400-on, illetve 800-on sikerül tovább javulnia, akkor meg kell próbálnia ezeket a számokat a párizsi olimpián is.   

"Úgy tűnik, amit januárban kitaláltunk, hogy ezt a kettőt minél jobban felépítsük, működik" - utalt Rasovszky a nyíltvízi és a medencés úszás "összefonódására".   

Rasovszky abszolút rekorder volt ezen a világbajnokságon azzal, hogy összesen több mint 20 ezer métert úszott a versenyein.   

"Két hét versenyzést végig tudtam úgy csinálni, hogy a legnagyobb döccenő az öt kilométer volt, ahol a végét nem tudtam úgy összerakni, ahogy én azt szerettem volna. Ettől függetlenül gyakorlatilag holtpont nélkül jutottam túl a világbajnokságon, ez pedig erőt kell, hogy adjon a folytatásra" - mondta az MTI-nek Rasovszky.

A magyar medencés úszók Kós Hubert 200 méter háton aratott győzelmének köszönhetően egy éremmel zárták a viadalt, így nem szakadt meg a sorozat, továbbra is minden világbajnokságról legalább egy dobogós helyezéssel tértek haza.

Korábban Jakabos Zsuzsanna és Mihályvári-Farkas Viktória sem jutott döntőbe 400 méter vegyesen a fukuokai vizes világbajnokság medencés úszóversenyeinek vasárnapi zárónapján.

A két magyar közül először a 9. világbajnokságán szereplő Jakabos Zsuzsanna ugrott medencébe, a 34 éves versenyző 4:43.52 perces idővel futamában a 7., összesítésben pedig a 18. lett.   

"Éreztem, hogy ez nem lesz a világ legjobb úszása, már az elmúlt napokban sem ment igazán" - nyilatkozta az MTI-nek Jakabos, aki a jövővel kapcsolatban azt mondta, semmit sem szeretne igazán megcélozni, idén nem élvezte annyira az edzéseket és versenyeket, ezen változtatna.   

A 19 éves Mihályvári-Farkas Viktória, aki tavaly a római Európa-bajnokságon aranyérmet nyert ebben a számban, 4:41.28 perccel a 10. helyen zárt.   

"Elégedett vagyok, mert mindent kiúsztam magamból, és ez sokkal jobb volt, mint az ezerötszáz. Tavaly nagyjából ugyanilyen idővel voltam 9., az Európa-bajnokságon pedig délelőtt hasonló is elég volt. Továbbra is az olimpiai szint (4:38.53) a legfontosabb feladatom, és szerintem jó irányban haladunk, folytatnunk kell azt a munkát, amit néhány hónapja elkezdtünk" - mondta a fiatal magyar úszó.   

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában