Elképesztő teljesítmény!

2024.02.15. 22:15

Történelmi siker: Németh Nándor bronzérmes 100 méter gyorson

Németh Nándor bronzérmet nyert 100 méter gyorson csütörtökön a dohai úszó-világbajnokságon.

MW

A harmadik helyezett Németh Nándor a célban a férfi 100 méteres gyorsúszás döntőjében a dohai vizes világbajnokságon 2024. február 15-én

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

A BVSC 24 éves versenyzője a középdöntőből a negyedik idővel (47.97 mp) várta a finálét, a 6-os pályáról indulva másodikként fordult, és ezután is őrületes iramot diktált, vezetett is, végül 47.78 másodperces idővel csapott célba, megszerezve ezzel a magyar medencés úszók első dobogós helyezését a katari viadalon.

Németh a magyar úszósport történetének legjobb vb-eredményét ért el ebben a számban, 2001-ben Fukuokában Zubor Attila ötödik volt.

Nagyon boldog vagyok, az időeredményt tegyük is félre, amivel annyira nem vagyok elégedett. De tudom, hogy bőven van még időnk dolgozni rajta, viszont tudtam, hogy ez nagy lehetőség, amivel sikerült élnem. Körülbelül arra számítottam, hogy ilyen időre van szükség az éremhez. Nyilván az eleje nagyon erős volt, az utolsó tizenöt méteren már csak az volt a fejemben, hogy valahogy beérjek

– elemezte a futamot az MTI-nek Németh, aki megjegyezte, végre a tizedek, századok az ő irányába billentek.

„A last call roomba úgy álltam oda, hogy eldöntöttem, nem fogom nézni az eredményjelzőt, ha látni fogom, hogy világít a végén a pályám, akkor tudom, hogy ott vagyok a dobogón. Aztán így is lett, elértem, amiért idejöttem, az idő pedig csak tájékoztató jellegű” – mondta a vb-bronzérmes magyar.   

A számot a világcsúcstartó kínai Pan Zsan-le nyerte 47.53 másodperccel.

Eredmények:

férfi 100 m gyors, világbajnok:
   --------------------------------
  Pan Zsan-le (Kína) 47.53 másodperc
2. Alessandro Miressi (Olaszország) 47.72
3. NÉMETH NÁNDOR 47.78

Telegdy a negyedik idővel döntős 200 méter háton

Telegdy Ádám a negyedik idővel bejutott a döntőbe 200 méter háton a dohai úszó-világbajnokságon.

TELEGDY Ádám
Telegdy Ádám a férfi 200 méteres hátúszás elődöntője után a dohai vizes világbajnokságon 2024. február 15-én
Fotó: Kovács Tamás / Forrás: MTI

A tokiói olimpián ötödik magyar versenyző a csütörtök délelőtti előfutamban az ötödik legjobb időt (1:58.07 p) úszta, az elődöntőben ezen jócskán tudott javítani és 1.56.65 perccel csapott célba.

Nagyon örülök annak, hogy újra 1:56-os időt látok az eredményjelzőn, hosszú idő után. Nem tudom pontosan, hogy ebben mennyi van még, de szerintem az első százban mindenképpen. Holnap szeretnék tovább javítani

– mondta az MTI-nek Telegdy.

Ebben a számban mindkét magyar riválisa hiányzik a világbajnokságról: a szám címvédője, Kós Hubert (1:54.14) a párizsi olimpiára összpontosítva kihagyta a viadalt, míg Kovács Benedek (1:55.85) nem sokkal a vb-t megelőzően combsérülést szenvedett. A 28 éves Telegdy harmadik a hazai rangsorsban az olimpiai kvótaversenyben.

Nyolcadik a 4x200 méteres női gyorsváltó

A Pádár Nikolett, Ábrahám Lilla Minna, Molnár Dóra, Késely Ajna összeállítású 4x200 méteres női gyorsváltó a nyolcadik helyen végzett a dohai úszó-világbajnokság csütörtöki döntőjében.

A négyes a délelőtti előfutamból 7:57.46 perccel az ötödik idővel került a fináléba – ekkor vált biztossá, hogy az egység, még a fukuokai vb-n elért hetedik helyével biztosan ott lesz a párizsi olimpián –, a döntőre a sorrend megváltozott, az egyéniben hatodik Pádár Nikolett befejezőből első emberré lépett elő.

A 17 éves szegedi versenyző 1:57.06-tal kezdett, nem sokkal maradt el a 200 méter gyors döntőjében elért idejétől (1:56.89) és a harmadik helyen váltott. A vele egykorú Ábrahám már a hetedik helyen tudott csak „cserélni” az ugyancsak tinédzser Molnár Dórával, negyedikként pedig Késely Ajna váltott, az utolsó helyen. A csapat legrutinosabb tagja nem tudott javítani, így nyolcadikkén csapott célba, 7:56.58 perces idővel.

Eredmények:

4x200 m női gyorsváltó, világbajnok:
   ------------------------------------
  Kína (Aj Jan-han, Kung Cse-csi, Li Ping-csie, Jang Pej-csi) 7:46.26 perc
2. Nagy-Britannia (Freya Colbert, Abbie Wood, Lucy Hope, Medi Harris) 7:50.90
3. Ausztrália (Brianna Throssell, Shayna Jack, Abbey Harkin, Kiah Melverton) 7:51.41
...8. MAGYARORSZÁG (PÁDÁR NIKOLETT, ÁBRAHÁM LILLA MINNA, MOLNÁR DÓRA, KÉSELY AJNA) 7:56.58

Kapás hatodik, Sebestyén hetedik 200 méter pillangón

Kapás Boglárka a hatodik, Sebestyén Dalma a hetedik helyen végzett 200 méter pillangón a dohai vizes világbajnokságon.

Kapás, a szám 2019-es világbajnoka az elődöntőben mindössze öt századdal maradt le a 2:08.43-as ötkarikás szinttől, így a negyedik, míg Sebestyén egyéni csúcsát (2:08.97) megközelítve a hatodik eredménnyel várta a finálét.

A két magyar egymás mellett a 6-os és 7-es pályán úszott. Kapás szokás szerint lassan kezdett, a táv felénél nagyjából egy testhosszal le volt maradva az élmezőnytől, Sebestyén ekkor hatodik volt. Kapás ötödikként kezdte meg hosszú hajráját, de ezúttal sem ő, sem honfitársa nem tudta megközelíteni középdöntős idejét.

SEBESTYÉN Dalma; TELEGDY-KAPÁS Boglárka
A 7. helyezett Sebestyén Dalma (b) és a 6. helyen végzett Kapás Boglárka a célban a női 200 méteres pillangóúszás döntője után a dohai vizes világbajnokságon 2024. február 15-én
Fotó: Kovács Tamás / Forrás: MTI

Elégedett vagyok, mert sikerült úgy megvalósítanom ezt az úszást, ahogyan előre elterveztem. Száz méterig próbáltam minél hosszabb tempókkal tartani magam és utána elindulni, de a vége nagyon fájt. Nyilván szerettem volna olimpiai szintet úszni, de egy hónap van még csak mögöttünk, így nem fogok csalódottan távozni

– nyilatkozott Kapás, aki 2:08.81 perces idővel csapott célba.

Az élete első egyéni vb-döntőjében szereplő Sebestyén elmondta, szerette volna legalább a középdöntős idejét megismételni, igaz, azzal is hetedik lett volna.

Próbáltam a technikai és a taktikai dolgokra végig figyelni, ami sikerült, viszont az utolsó ötvenen sokkal fáradtabb voltam, mint tegnap. Annak viszont nagyon örülök, hogy a felkészülésből érkezve kétszer is tudtam 2:10 percen belül úszni

– mondta Sebestyén a vegyes zónában.

Eredmények:

női 200 m pillangó, világbajnok:
   --------------------------------
  Laura Stephens (Nagy-Britannia) 2:07.35 perc
2. Helena Rosendahl Bach (Dánia) 2:07.44
3. Lana Pudar (Bosznia-Hercegovina) 2:07.92
..6. KAPÁS BOGLÁRKA 2:08.81 perc
7. SEBESTYÉN DALMA 2:09.80

Zalánki Gergő átvette az Év férfi vízilabdázója díjat

Zalánki Gergőnek csütörtökön adták át az Év férfi vízilabdázója díjat a dohai vizes világbajnokságon.

ZALÁNKI Gergõ
Zalánki Gergő az év vízilabdázójának járó díjjal 
Fotó: Kovács Tamás / Forrás: MTI

A Magyar Vízilabda Szövetség hivatalos Facebook-oldala kiemelte: a balkezes válogatott játékos a nemzetközi szövetségnél (World Aquatics) is hivatalosan 2023-ban a világ legjobbja lett. A hazai Év férfi sportolója választáson harmadikként zárt.

Zalánki tavaly szédületes szezont futott: világbajnok lett a válogatottal Fukuokában és a torna legjobb játékosának választották, míg az olasz Pro Reccóval Bajnokok Ligáját nyert és Európai Szuperkupát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában