Magyar-török

2024.03.22. 20:51

Győzelemmel folytatódott a veretlenségi sorozat

A magyar labdarúgó-válogatott egygólos győzelmet aratott pénteken a vendég török csapat felett a Puskás Arénában rendezett barátságos mérkőzésen.

MW

Magyarország-Törökország barátságos labdarúgó-mérkőzés

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

 A magyarok győztes találatát a csapatkapitány Szoboszlai Dominik szerezte a 48. percben büntetőből. Marco Rossi tanítványai immár 13 találkozó óta veretlenek, ilyen hosszú sorozatra legutóbb a legendás Aranycsapat volt képes az 1954-ben elveszített berni világbajnoki döntő után. Puskásék akkor 18 összecsapáson nem találtak legyőzőre. 

Az olasz szakvezető újoncot is avatott Dárdai Márton személyében, akit csereként küldött a pályára. 

A szintén a nyári Európa-bajnokságra készülő törökök először veszítettek a tavaly szeptemberben kinevezett Vincenzo Montella irányításával, ráadásul öt meccse nyeretlenek a magyarokkal szemben. 

A nemzeti együttes legközelebb kedden a koszovói csapatot fogadja barátságos mérkőzésen a Puskás Arénában. 

Barátságos mérkőzés:
Magyarország-Törökország 1-0 (0-0) 

Puskás Aréna, 60 ezer néző, v.: Bartosz Frankowski (lengyel) 

gólszerző: Szoboszlai (48., 11-esből) 

sárga lap: Nagy Zs. (87.), illetve Akaydin (57.) 

Magyarország: 

Gulácsi - Balogh (Dárdai M., 67.), Lang, Szalai A. - Nego (Bolla, a szünetben), Schäfer, Nagy Á. (Styles, 60.), Kerkez (Nagy Zs., 60.) - Sallai (Kleinheisler, 80.), Szoboszlai - Varga B. (Ádám, 80.) 

Törökország: 

Günok - Celik (Aktürkoglu, 77.), Kabak, Akaydin, R. Yilmaz (Müldür, 28.) - Yüksek, Kökcü (Güler, 61.) - Akgün (B. A. Yilmaz, 77.), Calhanoglu, Yildiz (Uzun, 77.) - Ünal (Yazici, 61.)  

I.  félidő:

A mérkőzés elején mezőnyben kiegyenlített küzdelem zajlott, az első lövési kísérletre hat percet kellett várni, akkor Kökcü lőtt nem sokkal a jobb alsó sarok mellé. 

A magyarok elsősorban a bal oldalon vezették a támadásaikat, de a kapura egyáltalán nem jelentettek veszélyt.

 Többnyire a két 16-os között folyt a játék, a rivális viszont elvétve kapura lövéssel is próbálkozott, így először Gulácsinak kellett védenie. 

Az első hazai próbálkozásra közel félórát kellett várni, de Sallai lövése nem jelentett problémát a török kapusnak. Nem sokkal később viszont Günoknak már bravúrra volt szüksége, hogy hárítsa Sallai közeli kísérletét Szoboszlai beívelése után. A szünet előtti percekben ismét a törököknek volt egy-egy bal és jobb oldali lövése, Gulácsi mindkét hosszú sarokba tartó labdát biztosan védte. 

II. félidő:

Térfélcserét követően azonnal büntetőt kaptak a magyarok, akik Szoboszlai pontos lövésével így vezetéshez jutottak. 

A góltól valamelyest élénkebb lett a mérkőzés, a vendégek nagyobb erőket mozgósítottak, de ahogy jobban kinyíltak, a magyaroknak is esélyt kínáltak a gyors ellentámadásokra. 

Bár Gulácsinak is volt dolga, a hazaiak veszélyesebbek voltak, egy tetszetős és ziccerig játszott kontra végén Varga középre lőtt, így a rivális kapusa védeni tudott. Bő negyedórával a vége előtt aztán az RB Leipzig magyar kapusa is hatalmasat mentett az újonc Dárdai Márton mellől kiugratott Yildiz kísérleténél. 

A hajrában nem tudtak újítani a törökök, így 

a magyar csapat különösebb erőfeszítés nélkül tudta megőrizni a minimális előnyét a lefújásig, sőt, a hosszabbításban Schäfer András góllal koronázhatta volna meg visszatérését a válogatottba, azonban találatát les miatt érvénytelenítették.

A magyar állampolgársággal is rendelkező olasz szakvezető így ugyanazt a hármast küldi pályára, mint novemberben a 12 találkozó óta veretlen nemzeti együttes legutóbbi összecsapásán, melyet 3-1-re megnyert Montenegró ellen. Mögöttük Gulácsi Péter véd majd a kapuban, az RB Leipzig hálóőre másfél év után öltheti magára ismét a címeres mezt a térdszalagszakadását követően, így Dibusz Dénes majd négy nap múlva Koszovó ellen jut szerephez.

A bal oldal bejátszása Kerkez Milosra, a jobb Nego Loicra hárul, az ellenfél akcióit pedig Nagy Ádámnak és a Gulácsihoz hasonlóan a válogatottba másfél év után visszatérő Schäfer Andrásnak kell megszűrnie.

 A támadó trióban nincs meglepetés: Sallai Roland és a csapatkapitány Szoboszlai Dominik igyekszik kiszolgálni az OTP Bank Liga gólkirályát, Varga Barnabást.  

A Puskás Arénában telt ház előtt 20.45-kor kezdődő találkozót az M4 Sport és a Kossuth Rádió élőben közvetíti.

A magyar labdarúgó-válogatott kezdőcsapata:Gulácsi - Balogh, Lang, Szalai A. - Nego, Schäfer, Nagy Á., Kerkez - Sallai, Szoboszlai - Varga B.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában