Celebfigyelő

2023.08.25. 11:42

Rubold Ödön rendezése újra a Nemzeti Színházban

Rubold Ödön, a Szekszárdon született Jászai Mari-díjas színművész - érdemes művész rendezte a felvidéki mártír politikus, Esterházy János életútjából készült drámát, amelynek címe: Hazatérés - Misztériumjáték Esterházy János gróf életéről.

Brunner Mónika
Rubold Ödön jelentős hatású színdarabot rendezett
Forrás: Nemzeti Színház

A darabot írta és összeállította: Lukácsy György. Serényi Lívia grófnő, Maria Buder szerepében a szintén Szekszárdon született Tóth Auguszta Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész is látható. 

A múlt év októberében tartották a darab premierjét. Idén október tizenhetedikén, este fél nyolckor a Kaszás Attila Teremben látható újra a Nemzeti Színházban. 

A színdarabról és főszereplőjéről így számol be a Nemzeti Színház a honlapján: Esterházy János a magyar ügy legkövetkezetesebb képviselője a Trianon utáni Felvidéken. Kiállt a magyar érdekekért, de a szlovák kisebbségi jogokért is. A szlovák parlament egyedüli magyar képviselőjeként, 1942-ben, mond nemet a zsidók deportálásáról szóló törvényre. Személyesen is ment zsidó családokat a kibontakozó vészkorszakban.

A Gestapo üldözi, de a szovjet megszállók is elfogják: a Gulagra küldik két év kényszermunkára, visszatérve a kommunista Csehszlovákiába először indoklás nélkül halálra, majd „kegyelemből” életfogytiglanra ítélik, a börtönben éri a halál.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!