Celebfigyelő

2023.12.18. 16:06

Gyászol Zsikó Zsuzsanna népdalénekes

Zsikó Zsuzsanna alsónyéki népdal énekes a Facebook oldalán gyászolja tanítómesterét, Budai Ilona Kossuth-díjas előadóművészt, a Nemzet Művészét. "Megannyi emlék, élmény. Számtalan dal, tanítás. Mesterem" – írta az elhunytról.

Brunner Mónika
Zsikó Zsuzsanna gyászolja mesterét
Forrás: Facebook

Szavakba nem lehet önteni azt a fájdalmat, ami akkor ér bennünket, mikor elveszítjük a hozzánk közel állókat. Még szörnyűbb, ha mindez karácsony ünnepe előtt történik. Zsikó Zsuzsanna mély gyászba burkolózott. Tanítványa volt Budai Ilona Kossuth-díjas népdalénekesnek, a Nemzet Művészének, akinek halálhírét a múlt héten jelentették be. Budai Ilona hetvenkét éves korában hunyt el. 

Budai Ilona első sikerét az 1968-as Ki mit tud? és a Nyílik a rózsa című vetélkedőn aratta, majd az 1970-es Röpülj, páva országos népdalversenyen az első díj mellett elnyerte Kodály Zoltánné különdíját is. 

Az első önálló népdalestjét 1976-ban adta. A hetvenes évek közepétől gyűjtött a környező országok magyarlakta vidékein népdalokat és népmeséket, majd 2001-ben elkészült mesekazettája gyermekeknek, majd felnőtteknek. 

Budai Ilona 1986-tól tanított a III. kerületi zeneiskola népzenei tanszakán, amely ma már Óbudai Népzenei Iskola néven önálló intézmény. Tanított a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népzene szakán, 1975 óta vezetett népzenei táborokat. 

A Kulturális és Innovációs Minisztérium a saját halottjának tekinti.

_LUS1366
Budai Ilona Kossuth-díjas előadóművész, a Nemzet Művésze. Zsikó Zsuzsanna tisztelte és szerette 
Forrás: MW

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!