Celebfigyelő

2023.12.27. 16:22

Szekszárd a 100 tagú cigányzenekarral köszönti az Újévet

A 100 Tagú Cigányzenekar szólistái adnak újévi koncertet 2024 január elsején délután négy órakor a szekszárdi Babits Mihály Kulturális Központ Színháztermében. A világon egyedülálló zenei formáció budapesti ngagykoncertje után érkezik Tolna vármegye székhelyére.

Brunner Mónika

Fotó: Pesti Tamás

A 100 Tagú Cigányzenekar szólistáival köszönti Szekszárd az Újévet 2024 január elsején a Babits Mihály Kulturális Központban. A sztárvendégek: Peller Károly színész, operetténekes, táncos és Szendy Szilvi, Bársony Rózsi emlékgyűrűvel kitüntetett szubrett. 

A Magyar Örökség-díjas 100 Tagú Cigányzenekar a december harmincadikai Budapesti Kongresszusi Központban lévő fellépésük után érkezik Szekszárdra. 

a20210821_100_tagu_ciganyzenekar_Csajaghy_szinpad_Kapolnasnyek_PT_fmh (2)
20210821 100 Tagú Cigányzenekar, Csajághy Laura Színpad, Kápolnásnyék. Fotó: Pesti Tamás PT Fejér Megyei Hírlap
Fotó: Pesti Tamás

A világhírű zenekari társulat, klasszikus szimfonikus zenekarként működő együttes honlapján szerepel, hogy komolyzenei – többek között Liszt Ferenc, Bartók Béla, Kodály Zoltán, Hubay Jenő, Erkel Ferenc, Johannes Brahms, Pjotr Iljics Csajkovszkij, Pablo de Sarasate, Johann Strauss – művek mellett tradicionális magyar cigánymuzsikát, magyar nótát és népdalt játszanak.

A prímáskirály temetése után alakultak 

A zenekar létrejöttét, megalakulását 1985 áprilisában szomorú esemény inspirálta. Az akkori prímáskirály temetésére, a hagyományok szerint több száz zenész gyűlt össze az ország több városából. Régi cigány szokás szerint, muzsikával kísérték végső útjára a felejthetetlen zenészt és nótaszerzőt idősebb Járóka Sándort. A jelenlévők közül sokan úgy gondolták, nem csak ilyen fájdalmas eseménynek kellene összehoznia a kiváló muzsikusokat. Megfogalmazódott, hogy egy megszervezett nagy létszámú koncertképes zenekarra van szükség, mely betölti a több éve fennálló szellemi űrt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!