Celebfigyelő

2024.02.01. 16:30

Rubold Ödön a Nemzeti Színház első igazgatóját méltatta

Rubold Ödön tolnai származású színművész részt vett a Nemzeti Színház első igazgatója, a kétszázhúsz éve született Bajza József koszorúzási ünnepségén, méltatta a költőt, színigazgatót, kritikust, a Magyar Tudományos Akadémia és a Kisfaludy Társaság egykori tagját.

Brunner Mónika

Rubold Ödön a Magyar Kultúra Napján 2024-ben

Fotó: Gazdag Mihály

Rubold Ödön a Nemzeti Színházban kollégáival részt vett a koszorúzási ünnepségen a színház előcsarnokában január harmincegyedikén. Bajza József, a színház első igazgatója kétszázhúsz éve ezen a napon született a Heves vármegyei Szűcsi községben. A koszorút Erdey Dezső szobrász Bajzát ábrázoló mellszobrán helyezték el.

Rubold Ödön az ünnepségen Bajza József: Szózat a Pesti Magyar Színház ügyében című 1839-es munkájából idézett, ezzel is méltatva a költőt, színigazgatót, kritikust, a Magyar Tudományos Akadémia és a Kisfaludy Társaság tagját.

Játékszíni ügy 

A Nemzeti Színház hivatalos honlapján számol be az eseményről. A Szózat a Pesti Magyar Színház ügyében című Bajza munkából Rubold Ödön színművésztől elhangzott:

Nekünk magyaroknak, kik a színházzal nemzeti célokat remélünk és fogunk is egybeköthetni, sokkal fontosabb az, mint a német, francia vagy angol nemzetnek; nekünk az, ha akarjuk, létünk egyik alapkövévé válhatik, s ez okból ártalmi oldalai ellen legkevésbé lehetne józanon panaszkodnunk, és ha vizsgálatra vesszük napirenden levő és gyakran szóba hozott országos intézeteink hasznait és szükségét, látnunk kell, hogy közöttük kevés van fontosabb és előlegesebb, mit e játékszíni ügy.

Vidnyánszky Attila koszorúzott 

Vidnyánszky Attila a Nemzeti Színház vezérigazgatója arról beszélt, hogy mai feladataink nagyon is hasonlóak ahhoz, amit Bajza gondolt: nyelvünk, hitünk és eszméink védelme, a magyar ember szeretete, sorsunk feldolgozása.

Vidnyánszky Attila Kossuth-és Jászai Mari-díjas színházi rendező Rátóti Zoltán Kossuth-és Jászai Mari-díjas színművésszel helyezte el a koszorút.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!