Celebfigyelő

2024.03.26. 11:13

Rubold Ödön Sík Ferenc Kossuth-díjas rendezőre emlékezett

Rubold Ödön tolnai származású Jászai Mari-díjas színművész, a Nemzeti Színház társulatának tagja a közösségi médiában emlékezett az 1995-ben elhunyt Sík Ferenc Kossuth-díjas rendezőre. Sík Ferenc mellszobrát még 2005-ben avatták a Nemzeti Színház épületében.

Brunner Mónika

Rubold Ödön a közösségi médiában tette közzé Sík Ferenc portréját, amelyhez ezt írta:  „Ma lenne 93."

Rubold Ödön. Fotó: Gy. Balázs Béla 

Sík Ferenc mellszobra Mladonyiczky Béla alkotása, a Nemzeti Színház épületében található, az avatóünnepségen Rubold Ödön olvasta fel Ablonczy László, a Nemzeti Színház volt igazgatójának megemlékezését. 

Sík Ferencet 1995-ben ragadta el a halál Budapesten. A békéscsabai születésű művész 1957-ben szerzett magyar-történelem-francia szakos tanári diplomát. A Magyar Állami Népi Együttes egyik alapítója, tánckarának a vezetője és szólótáncosa is volt. Miután elvégezte a Színház- és Filmművészeti Főiskola rendezői szakát, az egri Gárdonyi Géza Színházhoz szerződött. A Pécsi Nemzeti Színház, majd a Nemzeti Színház rendezője, főrendezője volt. 

Sík Ferenc Jászai Mari-dí­jas, érdemes művész, kiváló művész, Kossuth-dí­jas, a Nemzeti Színház örökös tagja, posztumusz Magyar Örökség-dí­jas.

Rubold Ödön egy korábbi interjújában is emlékezett róla.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!