kaktuszgyűjtemény

2018.07.26. 07:00

Van olyan, amelyik hetvenéves korában virágzik először

Körülbelül kétezer kaktuszt gondoz Till János. Negyven éve foglalkozik ezekkel a növényekkel. Félmázsás példányai is vannak. Az eredeti szakmája egészen más: építőipari, szerelőipari szakember; elektromérnök.

Wessely Gábor

Fotó: A szerző felvétele

Téved, aki azt hiszi, hogy a kaktuszok nem igényelnek gondoskodást. Till János, aki több mint negyven éve foglalkozik velük, sokat tud mesélni arról, mi mindent kell tenni azért, hogy ezek a sokat kibíró növények jól érezzék magukat. A téli, nyugalmi időszakban – októbertől márciusig – valóban nem kívánnak különösebb odafigyelést. Fagymentes, száraz helyen elvannak, még öntözni sem kell őket. De nyáron kitölti a napokat a velük való foglalatosság. Már csak a nagy számokból adódóan is. Ugyanis a szekszárdi gyűjtőnek, több száz fajtából, mintegy kétezer kaktusza van. Pozsgások is akadnak az állományban és olyan különlegesség is, mint a madagaszkári pálma, ami emberméretű, érzékeny teremtmény. A lakásban telel, mert tizenöt foknál alacsonyabb hőmérsékleten tönkremegy.

Egészen más okból ismert Szekszárdon Till János, nem a kaktuszai miatt. A hetvenhét éves elektromérnök tíz évig a TÁÉV építésvezetője volt, majd szerelőipari gmk-t vezetett, aztán egyéni vállalkozást, később kft.-t működtetett. Igazi mesterember, akivel mindig elégedettek voltak a megbízói, és akire felnéztek a fiatalabb szakik.

Már tizenkét éve nyugdíjas, és az unokákkal való foglalkozás mellett a kaktuszaira fordítja a legtöbb időt. Kereskedni soha nem kereskedett velük, legföljebb elajándékozott néhányat, amennyiben tudta, hogy jó helyre kerülnek. A szaporításhoz külföldről vásárolt magokat. De ma már a leépítés a célja, nem a gyarapítás.

Két üvegházban tartja a gyűjtemény javát. Sokat kihord tavasszal az udvarra, némelyiket kiülteti a kertbe, s ősszel visszaviszi őket a teleltető helyre. Nem egyszerű ez a mutatvány, mert akadnak köztük harminc-negyven éves, félmázsás példányok is. De kint maradó, áttelelő kaktuszai is vannak. A legtöbb májusban hozza a csodálatos színű, érdekes formájú virágait. Még romlott hús szagú is van közöttük. Az így csalogatja a táplálkozni vágyó, aztán táplálékká váló rovarokat.

Optimista ember Till János. Ez abból is látható, hogy harminc éve gondoz egy olyan kaktuszt, amelyik hetvenéves korában virágzik először.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában