horgásztábor

2018.07.04. 20:00

Vidám csapat ücsörög a Sió és a Sárvíz partján

Mintha szándékosan ügyeltek volna a nemek arányára, kilenc lány és kilenc fiú horgásztáborozik Sióagárdon. És bár azt gondolhatnánk, a pecázást csöndes magányban a legjobb művelni, a Sió és a Sárvíz összefolyásánál vidám csapat ücsörög nagy egyetértésben a víz partján.

Budavári Kata, fotó: Makovics Kornél

A Sióvölgye Horgász Egyesület a lényeget tekintve teljes értékű tagjai táboroznak ezen a héten a Sió és Sárvíz összefolyásánál. Négy és tizennégy év közöttiek, így tagdíjat ugyan nem fizetnek, ám engedélyük van a pecázáshoz, és mint kiderül, van, aki egészen komoly horgász múlttal rendelkezik közöttük. Horváth-Varga Hanna például a tizedik snecijét fogta ki ottjártunkkor. Elmondta, élete első horgászversenyét megnyerte, szintén horgász apukája pedig szerencsehozó kislányának szokta nevezni.

A tizenkét éves Simon Dóra három-négy éve ragadott pecabotot, amikor megtalálták a nagypapája felszerelését. A nála majd' két évvel idősebb Mocsári Annával ülnek a Sió partján, és mint mondják, igen izgalmas, amikor a hal rákap a csalira. És valóban, amint nagyobb vagy érdekesebb zsákmány van kilátásban, a csapat lelkesen fut megszemlélni, mi akadt horogra.

Elekes Bálint kedden tizenkét értékelhető méretű halat fogott, tábornéző túránk során pedig épp egy kagylót sikerült kifognia. Bár a gyerekek megtartották volna a hadizsákmányt, Ica néni, azaz Pesti Gyuláné főszervező, az egyesület elnöke, végül visszadobta a vízbe. Az összejövetelen ugyanis fontos szempont, hogy a gyerekek megtanulják értékelni a természet és közvetlen környezetük kincseit. Ica néni elmondja, tavaly tizennégyféle halat fogtak, és most is minden vízből kifogott jószágot megvizsgálnak.

Ferenci Liliánáéktól megtudjuk, idén láttak már piócát, víziskorpiót, sőt siklót és persze vadkacsákat is. A gyerekek azt is megmutatják, miként készítettek kagylóhéjból és más természetes anyagokból környezetbarát kishajót, amelybe még némi haletető anyag is került.

Pesti Gyuláné tájékoztatása szerint a táborra idén pályázaton úgy háromszázezer forintot nyertek, így nemcsak a napi háromszori étkezés megoldása nem jelent gondot, de minden táborozó gazdagabb lett egy spiccbottal, egy egyesületi pólóval, és etetőkosarat is kapnak. Azt is megtudtuk tőle, hogy a szerda azért különleges, mert erre a napra éjszakai horgászatot is szerveztek.

Nemcsak pecázni tanulnak

A táborban nemcsak horgásznak, de botot is szerelnek a gyerekek, és megtanulják, miként kell megpucolni a halat. Pénteken meg is sütik a zsákmányt, de lángos is lesz. A Sióvölgye Horgász Egyesületnek ez a harmadik tábora. Az előzőeket saját pénzből és szponzori segítséggel rendezték. Szerencsére támogatójuk mindig van, és programból sincs hiány. Pesti Gyuláné százegy taggal vette át a szervezet vezetését. Tavaly a létszám százötvenhétre nőtt. Idén már százhetvennégyen erősítik az egyesületet, a gyermekek száma negyvenkettő, közülük tizenegyen ovisok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában