egészség

2018.08.05. 09:30

Életet menthet a szűrés

TN

Fotó: Shutterstock illusztráció

A Fej-Nyaki Onkológiai Társaságok Nemzetközi Föderációja július 27-ét a Fej-nyaki Daganatok Elleni Küzdelem Világnapjává nyilvánította. A nemzetközi programhoz hazánk is csatlakozott, ennek keretében a Balassa János megyei kórház is bekapcsolódott az immár hagyományosnak mondható szűrésbe.

Mint arról tájékoztatták lapunkat, az akció lényege, hogy felhívja a társadalom figyelmét a megelőzés illetve a betegség korai felismerésének fontosságára. A betegség kiemelt gyanújelei: három hétnél tovább fennálló rekedtség, nyelési nehézség, nem gyógyuló szájüregi seb, illetve három hétnél régebb óta fennálló nyaki nyirokcsomó duzzanat.

A dohányzás a fej-nyaki daganatoknál is egyértelműen fokozott kockázati tényezőnek számít. A világnap alkalmából tartott szűrés figyelemfelhívó jellegű, nem korlátozódik július 27-re.

Akinek fentiekhez hasonló panasza van, jelentkezzen a fül-orr-gégészeit szakrendelésen a 74/501-853, vagy 74/501-649 telefonszámok valamelyikén. Az időpont-egyeztetés a minél rövidebb várakozási idő elérése érdekében szükséges.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában