Gemenc

2018.08.27. 07:00

Hét határra hallatszik a bőgés

Gemencen, a világhírű gímszarvasok földjén már megkezdődött a szarvasbőgés. A szerelmes bikák koncertjét a Gemenc Zrt. által szervezett „Igazi szarvasbőgés-hallgató túrákon” bárki hallhatja. A szürkületben kezdődő és késő este befejeződő események résztvevői szakvezetők segítségével lehetnek fültanúi ennek az érdekes jelenségnek.

Szeri Árpád

Fotó: F.V.

 

Voltaképpen mi is a szarvasbőgés? Ezzel a megnevezéssel a gímszarvas párzási időszakát illetik. A szarvasbőgés általában augusztus utolsó hetében kezdődik, és eltart akár október végéig is. Akkor kezd igazán felerősödni, amikor már hűvösebbé válnak az esték.

A Gemenc Zrt. jóvoltából lehetőség nyílik ennek a különleges koncertnek a közeli meghallgatására. A lapunkhoz eljuttatott tájékoztatás szerint augusztus 25. és szeptember 8. között lovas fogattal és kisvasúttal lehet megközelíteni azokat az erdőrészleteket, amelyek közelében jelentősebb bőgés várható. A szürkületben kezdődő és késő este befejeződő események résztvevői szakvezetők segítségével lehetnek fültanúi ennek az érdekes jelenségnek. Nem mindennapi élményben lehet része mindazoknak, akik szeptember elsején vesznek részt az erdőgazdaság lovas fogatos túráján: ekkor ugyanis vacsorával és borkóstolóval egybekötött különleges program biztosít felejthetetlen emléket a szarvasbőgést hallgató turistáknak.

Az erdőgazdaság egyedi programmal és felkészült szakemberekkel, túravezetőkkel várja mindazokat, akiket a szarvasok nászát hirdető gímszarvasbikák különleges bőgése érdekel. A Gemenc Zrt. Ökoturisztikai Központjából, Pörbölyről indulnak a túrák. A kalandra vágyók először egy „Gímvallatás” elnevezésű programon hullajtott agancs és bőgőkürt bemutatón vesznek részt, majd Mosonyi Szabolcs, „A gemenci szarvasok” című természetfilmjét tekintik meg. Ezt követően 18 órakor indulnak a csoportok kisvasúttal a Gemenci erdő rengetegének leghangosabb erdőrészletébe, ahol megtapasztalják a szarvasbikák bőgésétől zengő erdő különös hangulatát. Mindezek után várhatóan 21 óra körül érkeznek vissza a túrázók a kiinduló állomásra.

A túrákon való részvételt gyerekek részére általában az erdőgazdaság nem ajánlja. Ám szeptember 8-án külön a gyermekeknek szánt túrát szerveznek az erdei vasút egyik megállójánál Lassiban, ahol kézműves foglalkozások is várják az erdőben való csendes hallgatózást hamar megunó kicsiket.

A gímszarvasbikák szerelmes hangjától zengő erdőt nemcsak a Gemenci Erdei Vasúttal lehet megközelíteni, hanem az erdőgazdaság lovas fogataival is. A fogatokon utazók is részt vesznek a „Gímvallatás” elnevezésű programon, majd 18 órakor indulnak el az erdőbe hallgatózni.

Háremet alakítanak ki a bikák

Amikor a gímszarvasok párzási időszaka elkezdődik, az alkonyati és esti órákban az erdőkben messzire hangzik a zengő szarvasbőgés. Ennek oka az, hogy a háremüket őrző bikák riválisaikat erejük fitogtatásával riasztják el. Az ivarérett gímbikák néhány tehenet terelnek kisebb csapatba, így alakítják ki az úgynevezett háremet. Fizikai erejüket bizonygatva törekednek arra, hogy az általuk őrzött hárem kizárólagos urai maradjanak. Amíg minden nőivarú egyedet meg nem termékenyít, a bika a hárem körül marad. Ha másik, háremet alakítani még nem tudó bika közelít, ezt észlelve a hárembika először hanggal figyelmezteti a távolmaradásra, ha ez eredménytelen, akkor megverekszenek a hárem birtoklásáért.

Amelyik bika a „harcban” elfárad, az megfutamodik. Ezt a viselkedést a gímbikára jellemző hangadás kíséri, más hangot hallat az imponálni akaró, mást a kereső, mást a háremvédő, fajtársait riasztó bika.

 

Hatvan éve írta a Népújság...

„A Tolna megye déli részén lévő híres gemenci vadgazdaságban az elmúlt napokban megkezdődött a szarvasbőgés. Az idén 30 szarvasbikát lőnek ki a gemenci erdőségekben s a kedvező agancsfelrakás után számítani lehet arra, hogy olyan szarvas is terítékre kerül, amely megdönti az 1891-ben ugyancsak a Tolna megyei erdőkben felállított agancs világrekordot. A ritka vadászzsákmányra sok külföldi vendéget várnak az idén is Gemencre, akik közül az első két vadász már megérkezett.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában